Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – A kormány száz napjáról, 1990. augusztus 31.

A Magyar Köztársaság Miniszterelnökségének sajtóirodája 1990. augusztus 31-én kiadta az Antall-kormány első 100 napjának rövid áttekintését. Az összegzés jelentős lépésnek minősítette az önkormányzati választások kiírását, a külpolitikai irányváltást, de megállapította azt is, hogy nem sikerült a lakosság széles tömegei számára érzékeltetni a gazdaság állapotának javulását.

1990. július 24. Antall József miniszterelnök az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának július 24-i ülésén
Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. augusztus 31

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.