Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. március 23. Törvény a Nemzeti Kulturális Alapról

Az Országgyűlés 1993. március 23-án – a nemzeti és egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének és terjesztésének hazai és határon túli támogatása érdekében – elfogadta a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvényt.

A Nemzeti Kulturális Alap pótlólagos forrást biztosított a különböző szervezetek, alapítványok, magánszemélyek kulturális tevékenységéhez. Az alapból pályázat útján jogi és természetes személyek, valamint gazdasági társaságok is igényelhettek támogatást. Támogatás volt adható többek között a kulturális ágazatot érintő évfordulók megünneplésére, fesztiválok rendezésére, a nemzetközi vásárokon, hazai és külföldi kulturális rendezvényeken, fesztiválokon való megjelenésre. Támogatást igényelhettek a kultúrateremtő, kultúraközvetítő és önképző közösségek is.

A Nemzeti Kulturális Alap az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény szerinti elkülönített állami pénzalap.

Az MTI hírarchívum alapján


Közzétéve: 2023-03-23 09:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.