Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. március 18–21. Unicef-konferencia a gyermekek védelméről

1993. március 18–21. között A gyermekek védelme az átalakulás időszakában címmel nemzetközi tanácskozást rendezett Budapesten az Unicef – az ENSZ gyermekszervezete – és az Interparlamentáris Unió. A rendezvényt Szabad György, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg az Országházban.

A tanácskozáson tizenhárom ország és a nemzetközi gyermekszervezet képviselői annak módozatait kutatták, miként lehet javítani a piacgazdaságra való áttérés következtében hátrányos helyzetbe került gyermekek és családok szociális körülményeit.

A szemináriumon megfigyelőként részt vett J. P. Grant, az Unicef New York-i főigazgatója, Samir S. Basta, az Unicef európai igazgatója és Michael Marschall, az IPU elnöke is.

Az MTI hírarchívum alapján

Az Országház épülete a Duna felől, 1990-es évek
Az Országház épülete a Duna felől, 1990-es évek
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

Közzétéve: 2023-03-17 09:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.