Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. május 4–7. II. Erzsébetnek, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság uralkodójának magyarországi látogatása

1993. május 4-én Budapestre érkezett II. Erzsébet, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság tavaly elhunyt uralkodója. A négynapos látogatásra a királynőt elkísérte férje, Fülöp edinburghi herceg.

II. Erzsébet királyi ében színű Rolls Royce-a fél háromkor gördült a Kossuth térre, az Országház elé. Az uralkodót és férjét Göncz Árpád köztársasági elnök üdvözölte, majd a királynő fogadta a díszegység vezetőjének jelentését.

II. Erzsébet angol királynő május 5-én felkereste az Országházat, és beszédet mondott a magyar törvényhozás plénuma előtt. II. Erzsébet beszédében felelevenítette a magyarok szabadságküzdelmeit és 1956 őszének lidércnyomásos napjait. Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltoztatás a magyarok bölcsességének és érettségének fényes bizonyítéka, mivel azt a hatalmon lévők és az alávetettek, a megszállók és a megszállottak közötti tárgyalások révén érték el, egyetlen puskalövés nélkül. Beszédében a királynő kijelentette, hogy „miközben igyekszünk meghatározni és kifejleszteni azt az igazságos társadalmat, amelyben élni akarunk, rá kell ébrednünk, hogy a tökéletes államnak nincs kész modellje, és senkinek sincs joga megszabni, hogy mások hogyan éljenek. Minden országnak magának kell eldöntenie, hogy neki mi felel meg a legjobban.”

Ez volt II. Erzsébet egyetlen magyarországi látogatása. Fia, III. Károly király trónörökösként többször is járt hazánkban: 1990-ben, 1994-ben, 2000-ben és 2010-ben.  

II. Erzsébet angol királynő beszédet mond az Országházban. Mögötte Szabad György, az Országgyűlés elnöke, 1993. május 5.
II. Erzsébet angol királynő beszédet mond az Országházban. Mögötte Szabad György, az Országgyűlés elnöke, 1993. május 5.
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

Közzétéve: 2023-05-04 08:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.