Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. június 1. Ratifikálták az EFTA-megállapodást

Az Országgyűlés 1993. június 1-i ülésén elfogadta az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagállamaival 1993. március 29-én kötött szabadkereskedelmi megállapodást.

Az országgyűlési határozat szerint 1993. július 1-jén életbe léphettek az EFTA-tagországokkal Genfben kötött megállapodások: az akkori magyar ipari export 85%-a teljesen szabadkereskedelmi feltételekkel juthatott a hét ország piacaira. Az élelmiszeripari cikkeknél megszűntek a termékek értékének feldolgozóipari hányadát érintő vámok. Magyar részről a vámlebontás menetrendje megegyezett az EK–magyar társulási megállapodásban szereplő ütemezéssel és a mennyiségi korlátozások felszámolása is azonos határidőig történt.

Az MTI hírarchívum alapján

Szabad György, az Országgyűlés megbízott elnöke köszönti az Európai Szabadkereskedelmi Társulás parlamenti képviselők bizottságát, 1990. május 25.
Szabad György, az Országgyűlés megbízott elnöke köszönti az Európai Szabadkereskedelmi Társulás parlamenti képviselők bizottságát, 1990. május 25.
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

Közzétéve: 2023-06-01 08:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.