Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. június 1. Az Országgyűlés elfogadta az ombudsman-törvényt

Az Országgyűlés 1993. június 1-jén kétharmados törvényként elfogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról (ombudsmanról) szóló 1993. évi LIX. törvényt. Az első állampolgári szóvivők – több törvénymódosítás után – 1995. július 1-jén kezdték meg munkájukat.

Az ombudsman feladata volt, hogy „az alkotmányos jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen”. Ombudsmant a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választott, kétharmados többséggel. A törvény június 22-én lépett hatályba.

Ezt a törvényt tizennyolc évvel később, az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXL. törvény helyezte hatályon kívül.

Az MTI hírarchívum alapján

Az ombudsmanok eskütétele, 1995. június 30.

Az ombudsmanok eskütétele, 1995. június 30.
Forrás: MTI/Kegyes András

Közzétéve: 2023-06-01 09:30

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.