Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. február 23. Varga Bélát köszöntötték 90. születésnapján az Országgyűlésben

1993. február 23-án ünnepélyes pillanatokkal kezdődött az Országgyűlés plenáris ülése: a törvényhozók 90. születésnapján köszöntötték Varga Bélát, az 1946–47-es Nemzetgyűlés elnökét.

Szabad György házelnök ünnepi köszöntőjében ismertette Varga Béla életútját, és méltatta politikusi erényeit. Az idős kisgazda politikusnak Antall József kormányfő és az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői ugyancsak kifejezték jókívánságaikat.

„Mi azt a Varga Bélát tiszteljük és ünnepeljük, aki élő bizonysága annak, hogy sok melldöngetővel ellentétben lehetett szerényen, de határozottan képviselni a magyarság legjobb hagyományait, és eleget tenni nehéz korban is a magyarság legjobbjai képviseletének. Azt a Varga Bélát tiszteljük, aki világossá tette, hogy a nemzeti elkötelezettség nem támadó nacionalizmus, nem öncsonkító sovinizmus, hanem patriotizmus, elválaszthatatlan a demokráciától, s hogy Magyarország a demokráciáknak nem megtagadója, hanem a demokráciától idegen kézzel és a diktatúrát kiszolgálók által megfosztott nemzet, amelyik száműzöttként él Kelet-Európa diktatúrái közé rekesztve, de visszavágyik oda, ahová tartozott, és ahová tartozni kíván, a szabad nemzetek családjába. Varga Béla ezt hirdette, amikor Magyarország némaságba volt kénytelen burkolózni, és hirdette ezt 1956 forró napjaiban, saját tanúságtételével bizonyítva azt, hogy az igazi Magyarországot a diktatúrával szembeforduló erők testesítik meg. Varga Béla szavának hitelt adott korábbi magatartása 1956 után is, amikor az új és új formákat öltő diktatúra hitelteleníteni próbálta a magyar forradalom és szabadságharc törekvéseit.”

Részlet Szabad György házelnök beszédéből, Országgyűlési napló, 1993. február 23.

Varga Béla köszöntése az Országgyűlésben, 1993. február 23.
Varga Béla köszöntése az Országgyűlésben, 1993. február 23.
Forrás: MTI/Czech Attila

Közzétéve: 2023-02-23 08:30

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.