Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. november 10. Rita Süssmuth, a Bundestag elnöke Budapesten

1992. november 10-én Magyarországra érkezett Rita Süssmuth, a Bundestag elnöke és kísérete. Az egynapos program során Rita Süssmuth ellátogatott az Országgyűlés plenáris ülésére, majd az Országház dunai oldalán felavatta azt az emléktáblát, amelyet a Bundestag készíttetett és adományozott az Országgyűlésnek a magyar határ 1989. évi megnyitásának megörökítésére.

Rita Süssmuthot fogadta Antall József miniszterelnök, Göncz Árpád köztársasági elnök és Jeszenszky Géza külügyminiszter is.

Az MTI hírarchívum alapján

Szabad György, az Országgyűlés elnöke és Rita Süssmuth, a Bundestag elnöke felavatja az emléktáblát, 1992. november 10.
Szabad György, az Országgyűlés elnöke és Rita Süssmuth, a Bundestag elnöke felavatja az emléktáblát, 1992. november 10.
Forrás: MTI/Kovács Attila 

Közzétéve: 2022-11-10 09:30

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.