Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. június 2. A magyar–német, a magyar–francia, a magyar–lengyel alapszerződés, illetve a magyar–ukrán konzuli egyezmény megerősítése

1992. június 2-án az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül megerősítette a magyar–német, a magyar–francia, a magyar–lengyel alapszerződést, illetve a magyar–ukrán konzuli egyezményt.

A fontos nemzetközi szerződések ratifikációját indítványozva Jeszenszky Géza külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország nem építheti pusztán szimpátiára külpolitikáját, ezért a magyar diplomácia arra törekedett, hogy szerződésekben is rögzítsék a kölcsönös érdekeket.

Az MTI hírarchívum alapján

Ülésezik az Országgyűlés, 1990. december 17.
Forrás: MTI/Gehring János

 

Közzétéve: 2022-06-02 11:45

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.