Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. július 3-án Budapesten tartották az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet első Parlamenti Közgyűlését

1992. július 3-án megkezdte munkáját az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet tagállamainak Parlamenti Közgyűlése az Országházban.

Az 52 ország 308 képviselőjét összefogó új fórum három napon át plenáris ülésen és bizottságokban az EBEÉ három nagy témájával: a biztonsággal, az emberi jogokkal és a gazdasággal foglalkozott.

Az MTI hírarchívum alapján

Az EBEÉ Parlamenti Közgyűlése Budapesten, 1992. július 5.
Az EBEÉ Parlamenti Közgyűlése Budapesten, 1992. július 5. 
Forrás: MTI/Kovács Sándor


 

Közzétéve: 2022-07-04 10:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.