Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. december 17. Szabadkereskedelmi megállapodás a Visegrádi Hármakkal

1992. december 17-én Antall József miniszterelnök az Országgyűlés ülésén tájékoztatta a Tisztelt Házat a Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia között kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról.

A kormány már elfogadta a megállapodás végleges szövegét, és megbízta a nemzetközi gazdasági kapcsolatok miniszterét, hogy a miniszterelnök képviseletében írja alá az egyezményt. A miniszterelnök az egyezmény aláírásának legfőbb indokaként elmondta: az Európai Közösséggel kötött és mindhárom országra érvényes, 1992. március 1-jén hatályba lépett társulási szerződés versenyelőnyt hozott több, a közösség országaiból származó termék számára, és ez hátrányt jelentett a Visegrádi Csoport tagjainak. Az ekkor létrehozott megállapodás ezt a hátrányt kívánta kiküszöbölni.

Az MTI hírarchívum alapján

Az Országgyűlés ülése, 1992. december 17.

Az Országgyűlés ülése, 1992. december 17.
Forrás: MTI/Kovács Attila

Közzétéve: 2022-12-17 09:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.