Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. augusztus 14. Olimpikonok fogadása az Országházban

A barcelonai olimpián kiválóan szereplő magyar csapat tagjait – sportolókat, sportvezetőket, edzőket – ünnepélyes keretek között fogadták az Országház kupolacsarnokában. A legkiválóbbaknak Göncz Árpád köztársasági elnök, Antall József miniszterelnök és Szabad György, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke állami kitüntetéseket nyújtottak át.

Az MTI hírarchívum alapján


​​​​​​Egerszegi Krisztina átveszi a kitüntetést Göncz Árpád köztársasági elnöktől, 1992. augusztus 14.
Forrás: MTI/Németh Ferenc

Közzétéve: 2022-08-14 09:30

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.