Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. szeptember 4-én nemzeti bizottság alakult a gyermeki jogok védelmére

1991. szeptember 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök fővédnökségével megalakult az Országházban a Gyermeki Jogok Magyar Nemzeti Bizottsága. A 18 fős testület szóvivője Rózsa Edit országgyűlési képviselő lett, tagjai között gyermekekkel foglalkozó neves elméleti és gyakorlati szakemberek szerepeltek.

A bizottság meghatározta azokat a területeket, amelyeken a gyermekek jogainak érvényesítését vizsgálni tervezték: a gyermek és az iskola; a gyermek és a család; valamint a gyermek és a társadalmi intézmények kapcsolata.

Az MTI hírarchívum alapján

A képviselőházi ülésterem, 1990. december 17.

Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021-09-04 08:39

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.