Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. november 26. Az Európa Tanács alapszabályának kihirdetéséről

Az Országgyűlés 1991. november 26-i ülésén elfogadta az Európa Tanács alapszabályának kihirdetéséről, illetve az Európa Tanács kiváltságairól és mentességeiről szóló általános megállapodás kihirdetéséről szóló 1991. évi LXXI. törvényt, amely december 7-én, a kihirdetés napján lépett hatályba. Rendelkezéseit azonban 1990. november 6-tól kell alkalmazni, amikor is a Magyar Köztársaság letétbe helyezte csatlakozási okiratait az Európa Tanács főtitkáránál.

Az MTI hírarchívum alapján


 

Európa-zászlók

Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

Közzétéve: 2021-11-26 10:02

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.