Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. november 11-én az Országgyűlés elfogadta a bíróságokról szóló módosító törvényjavaslatot

Az Országgyűlés 1991. november 11-i ülésnapján elfogadta az 1991. évi LXVII. törvényt a bíróságokról szóló 1972. évi IV. törvény módosításáról. A törvénymódosítás célja az volt, hogy meggyorsítsa az államhatalmi ágak teljes szétválasztásának és az önálló bírói hatalom megteremtésének folyamatát, valamint hogy intézményesen is erősítse a bírák függetlenségét.

Az MTI hírarchívum alapján


 

Az Országgyűlés ülése, 1990. május 15.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

 

Közzétéve: 2021-11-11 10:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.