Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. május 4. Mindszenty József újratemetése

1991. május 4-én ünnepélyes keretek között, a hazai, valamint külföldi egyházi és világi személyiségek jelenlétében Esztergomban végső nyughelyére helyezték Mindszenty József bíboros hercegprímás, egykori esztergomi érsek hamvait. Mindszenty József 1956. november 4-én az Országházban tartózkodott, onnan ment át az amerikai nagykövetségre, ahol menedékjogot kért és kapott. A hazájából elüldözött főpap 1975-ben, 83 éves korában Bécsben hunyt el, földi maradványai korábban az ausztriai Maria Zellben voltak. Magyarországi újratemetésére végakaratának megfelelően került sor.

Az MTI hírarchívum alapján

Mindszenty József újratemetése, 1991. május 4.

Forrás: MTI Fotóbank

 

Közzétéve: 2021. május 3

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.