Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. május 23. Egy évvel az Antall-kormány megalakulása után

1991. május 23-án ünnepi ülést tartott az egy évvel korábban hivatalba lépett Antall-kormány. Antall József miniszterelnök ezekkel a szavakkal mondott köszönetet kormánya tagjainak: „Ez a kabinet egy új korszak, az alkotmányos rend első kormányaként kerül be a történelembe. Tagjai szinte új honalapításra vállalkoztak. A kortársi ítélet lehet kritikus, sőt kegyetlen, de az utókor objektív történészei értékelni fogják majd, mit jelentett ebben a helyzetben egy új korszakot nyitni.”

Az MTI hírarchívum alapján

Antall József miniszterelnök és kormánya, 1990. május 23.

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2021. május 21

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.