Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. január 29-én született döntés Magyarország NATO-parlamentbeli társult tagságáról

Az Országgyűlés 1991. január 29-én hozott határozatot arról, hogy elfogadja az Észak-Atlanti Közgyűlés által felajánlott társult-tagi státuszt. Ennek értelmében a magyar Országgyűlés képviselői a jövőben részt vesznek a NATO-parlament tanácskozásain, a plenáris üléseken, a bizottsági munkában, és tanácskozási, javaslattételi joggal szerepet vállalhatnak az európai együttműködés formálásában.

Az MTI hírarchívum alapjánParlamenti ülés, 1990. december 17.

Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021. január 29

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.