Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. július 9. A Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt alapításáról szóló törvény elfogadása

Az Országgyűlés 1991. július 9-én elfogadta a Magyar Köztársasági Érdemrend és Magyar Köztársasági Érdemkereszt alapításáról szóló törvényt. A kitüntetések a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységet kifejtő személyek elismerésére szolgáltak. 2012 óta a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt elnevezést viselik. Jogelődjük a Nemzetgyűlés által 1946 szeptemberében alapított Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemérem volt, melyek adományozását 1949-ben az Elnöki Tanács szüntette meg.

Magyar Köztársasági Érdemrend, 1995 Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021. július 9

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.