Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. július 10. Törvény a volt egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről

1991. július 10-én az Országgyűlés elfogadta a volt egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről szóló törvényt. Ennek értelmében az egyházak visszakapták az 1948. január 1-je után kártalanítás nélkül államosított ingatlanjaikat, kivéve a termőföldeket, a gazdasági létesítményeket és olyan vagyontárgyakat, amelyek jövedelemszerzésre szolgáltak.

Az MTI hírarchívum alapján

1948. június 16. Leveszik a falról a névtáblát a péceli római katolikus iskola átvételén
Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021. július 10

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.