Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. december 21. Emlékülés az Ideiglenes Nemzetgyűlés évfordulóján

1991. december 21-én, az 1944. évi Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakulásának 47. évfordulóján tudományos emlékülést rendezett a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottsága és Intézete, illetve a Magyar Történelmi Társulat.

Az Országgyűlés nevében Vörös Vince alelnök köszöntötte az emlékülés résztvevőit, aki annak idején Baranya megye küldötteként vett részt az Ideiglenes Nemzetgyűlés munkájában. Vörös Vince szerint minden akkori országgyűlési képviselőnek, kormánytagnak és valamennyi vezetőnek be kell tartania az elődök fogadalmát, miszerint egymásban bízva, közös összefogással vezetik ki Magyarországot a nehéz helyzetből. Az Országgyűlés alelnöke kijelentette: 1944. december 21-én Debrecenben ringott a demokrácia bölcsője, de akkor még nem tudhatták, hogy a Szovjetunió megtöri ezt a folyamatot, s több, mint négy évtizedes diktatúra következik.

Az MTI hírarchívum alapján


 

Ülésezik az Ideiglenes Nemzetgyűlés Debrecenben, 1944. december 21.
Forrás: MTI/reprodukció

Közzétéve: 2021-12-21 13:32

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.