Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. augusztus 16-án Magyarországra érkezett II. János Pál pápa

1991. augusztus 16-án lelkipásztori látogatásra hazánkba érkezett II. János Pál pápa. A katolikus egyházfő az esztergomi székesegyházban tartott mise után az Országházban négyszemközti megbeszélést folytatott Göncz Árpád köztársasági elnökkel és Antall József miniszterelnökkel. Ezt követően üdvözölte a Kossuth téren összesereglett több tízezres tömeget.

Az MTI hírarchívum alapján

II. János Pál pápa az Országház főbejárata előtt, 1991. augusztus 16.

Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021-08-16 10:23

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.