Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

Vissza 30 éve történt – 1991. április 18. A kormány támogatta a Budapest–Bécs világkiállítás megrendezését

Az 1991. április 18-i ülésén a kormány arra az álláspontra helyezkedett, hogy az 1995-re tervezett Budapest–Bécs világkiállítást szükséges megtartani. A megrendezést vállalkozói alapon kívánta támogatni, és a világkiállítás feltételeinek biztosításához 30 milliárd forint költségvetési támogatást tartott indokoltnak. Miután Ausztria az 1991. május 14. és 16. között megtartott bécsi népszavazást követően visszalépett a világkiállítás megszervezésétől, a magyar kormány továbbra is kész lett volna otthont adni a rendezvénynek, azzal, hogy annak időpontját 1996-re tették át. Az expó megszervezését a kormány végül 1994-ben lemondta.

Az MTI hírarchívum alapján
 


A budapesti világkiállítás tervpályázata
Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021. április 16

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.