Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. április 11-én nemzetközi szemináriumon tanácskoztak a házszabályok megújításáról

Az amerikai egyesült államokbeli Országos Demokrata Intézet 1991. április 11-én magyar országgyűlési pártok képviselőinek és külföldi törvényhozási szakembereknek részvételével nemzetközi szemináriumot tartott Budapesten. A vitafórumon megvizsgálták az Országgyűlés új házszabály-tervezetét. Szabad György, az Országgyűlés elnöke a tanácskozás résztvevőit köszöntve kiemelte, hogy a házszabályok megújításával a magyar parlament azt kívánja elérni, hogy hatékonyabbá, gördülékenyebbé váljon a magyar képviseleti demokrácia alapintézményének munkája.
Az MTI hírarchívum alapján


 

Középen Szabad György, az Országgyűlés elnöke a nemzetközi szemináriumon, 1991. április 11.

Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021. április 12

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.