Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1990. október 25. és 29. között zajlott a taxisblokád

1990. október 25. és 29. között zajlott az ún. taxisblokád, amelynek közvetlen előzménye az volt, hogy 65%-os benzináremelést jelentett be a kormány. A taxisok október 25-én, az esti órákban országos tiltakozó akcióba kezdtek. Az ezt követő napokban országszerte tiltakozásokra került sor, úttorlaszokkal és blokádokkal. A tiltakozás hatására október 30-tól átmenetileg 12 Ft-tal csökkent a benzin ára, azzal, hogy az azt követő héten az Országgyűlés hatáskörébe került az üzemanyagárak liberalizálása. Másnapra a taxisok minden útlezárást megszüntettek.


1990. október 26. Taxisok demonstrációja a Kossuth téren
Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. október 26

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.