Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1990. november 10. Magyar parlamenti küldöttség Bécsben

1990. november 10-én a magyar Országgyűlés 25 tagú küldöttsége az osztrák parlamenti gyakorlatot tanulmányozta azon a háromnapos szemináriumon, amelyet Bécsben rendeztek meg az Európai Kooperációs Alapítvány kezdeményezésére és anyagi támogatásával. A szemináriumon a hat parlamenti párt húsz képviselője, valamint az Országgyűlés öt vezető tisztviselője vett részt.

 

Az osztrák parlament épületének képviselőházi ülésterme, 1991
Forrás: magángyűjtemény

Közzétéve: 2020. november 10

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.