Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1990. június 19-én az Országgyűlés módosította az alkotmányt

1990. június 19-én az Országgyűlés módosította a Magyar Köztársaság Alkotmányát, amely kimondta, hogy a Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam. Az ország gazdasága a továbbiakban a piacgazdaság szabályai szerint működik. A parlament úgy döntött, hogy a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja 5 éves időtartamra. Az alkotmány lehetőséget adott a miniszterelnökkel szembeni, ún. konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtására, a képviselők legalább egyötödének javaslatára. Az alkotmány módosításával megszűnt az alkotmányerejű törvény fogalma, helyette 20 szabályozási területet határoztak meg, a döntéshez minősített, kétharmados parlamenti többség volt szükséges. Folytatódott a címervita, de ekkor még a képviselők nem tudtak dönteni az új magyar címerről: sem a Kossuth-, sem a koronás kiscímer nem kapta meg a minősített többséget.

Kónya Imre, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezetője és mellette Szabad György, az Országgyűlés megbízott elnöke az Országházban az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának második napján, 1990. június 19.

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. június 19

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.