Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1990. december 22-én újratemették Zsedényi Bélát, az Ideiglenes Nemzetgyűlés egykori elnökét

1990. december 22-én a Rákoskeresztúri új köztemetőben – 35 évvel azután, hogy titokban elföldelték – méltó tiszteletadással vett búcsút az utókor Zsedényi Bélától, az Ideiglenes Nemzetgyűlés egykori elnökétől. Zsedényi Bélát 1950-ben koncepciós per során életfogytiglani fegyházra ítélték, öt évvel később a gyűjtőfogházban hunyt el. 1963-ban rehabilitálták, de erről sem hozzátartozói, sem a közvélemény nem értesülhetett. 1990-es újratemetésekor lerótta a kegyeletét Göncz Árpád köztársasági elnök, Antall József miniszterelnök, valamint az Országgyűlés vezető személyiségei és több parlamenti képviselő is.

Zsedényi Béla, 1945–1946
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Közzétéve: 2020. december 22

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.