Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1990. december 20–21. Az Antall-kormány első átalakítása

1990. december 20–21-én átalakult a kormány. Göncz Árpád köztársasági elnök Kupa Mihályt pénzügyminiszterré, Boross Pétert belügyminiszterré nevezte ki. Az új tárca nélküli miniszter Botos Katalin, Pungor Ernő és az addigi belügyminiszter, Horváth Balázs lett. Az 1990. májusi induláshoz képest az Antall-kormány tagjainak száma tizenhétről huszonegyre emelkedett, a tárca nélküli miniszterek száma pedig háromról hétre.

 

1990. december 21. Pungor Ernő, Kupa Mihály, Botos Katalin és Gálszécsy András leteszik az esküt az Országházban
Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. december 20

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.