Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1990. augusztus 3-án az Országgyűlés Göncz Árpádot választotta meg köztársasági elnöknek, Szabad Györgyöt pedig az Országgyűlés elnökének

1990. augusztus 3-án az Országgyűlés Göncz Árpádot választotta meg a harmadik Magyar Köztársaság első köztársasági elnökévé. Ugyanezen a napon az Országgyűlés elnökévé választották Szabad Györgyöt.

Részlet Göncz Árpád felszólalásából, 1990. augusztus 3.:

„Végezetül hadd mondjam meg Önöknek, hogy nem félek a vitáktól, nem rejtettem eddig sem, és nem rejtem ezután sem véka alá a véleményemet, mert vitában érik az igazság. Mindig is bíztam és bízom az igazság erejében, mint ahogy bízom abban is, hogy a magyar nép tökéletesen érett a demokráciára, felismeri és képes megvédeni az érdekét, az igazát, és – mint ahogy a közelmúltban többször bebizonyosodott – ítélete biztos, és ezt szóval, tettel ki is nyilvánítja. Joggal hiszem tehát, hogy jövő, fényes jövő vár rá. Ebben a hitben merem vállalni megtisztelő megbízatásukat, hogy önökkel együtt e jövő formálója legyek.”
Országgyűlési Napló

1990. augusztus 3. A parlament tagjai a Himnuszt éneklik, jobbra Göncz Árpád, mellette Antall József miniszterelnök és Horváth Balázs belügyminiszter
Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. augusztus 3

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.