Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1990. augusztus 27. Folytatódott az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszaka

Göncz Árpád köztársasági elnök napirend előtt kért szót és elmondta: „Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a nyári rendkívüli ülésszakon, az előző szakaszban tanúsított történelmi eredményekért. Meggyőződésem, hogy a Ház akkor végzett munkájával beleírja Magyarország történelmébe az emlékét. Meggyőződésem, hogy olyan kompromisszumkészségről és olyan elvi felkészültségről tett tanúságot, amelyik maradandó emlékű lesz.” Ugyanakkor kérte, hogy a viták során az ellenzék és a kormánykoalíció pártjainak tagjai egyaránt tartózkodjanak egymás szándékának minősítésétől, elvet elvvel, érvet érvvel szembesítsenek.

1990. augusztus 3. Göncz Árpád a köztársasági elnökké választása után az Országgyűlés ünnepi ülésén

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. augusztus 27

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.