Múzeum határok nélkül 2019

Múzeum Határok Nélkül 2019

2019. szeptember 28. és október 25. között, immár negyedik alkalommal zajlott le a „Múzeum Határok Nélkül” – Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek együttműködése című ösztöndíjprogram az Országgyűlési Múzeumban.

Az Országgyűlés elnöke által meghirdetett pályázatot hat határon túli fiatal múzeumi szakember nyerte el: Balog Apollónia (Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhely); Both Noémi Zsuzsanna (Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy); Szilágyi Orsolya (Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhely); Vanya Péter (Duna Menti Múzeum, Révkomárom); Surányi Roland (Városi Múzeum, Óbecse), Csiba Erika (Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, Zalaegerszeg). A programhoz delegáltként csatlakozott négy magyarországi múzeumi szakember is: Hajdu Barbara (Budapesti Történeti Múzeum – Aquincumi Múzeum); Pásztor Katalin (Magyar Nemzeti Múzeum); Szűcs Melinda (Magyar Nemzeti Múzeum); Tóth Dóra Ágnes (Petőfi Irodalmi Múzeum).

Az egy hónapos program célja az Országgyűlési Múzeum működésének és feladatainak megismerésén túl a magyarországi múzeumi rendszer megismerése volt, továbbá a Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása.

A résztvevők a négyhetes programsorozat első hetében megismerkedtek az Országgyűlés intézményével, az Országgyűlés Hivatalával, a Hivatal Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságával, valamint az Országgyűlési Múzeum tevékenységével. Megtekintették a Múzeum állandó kiállításait, bepillantást nyertek a múzeumpedagógiai foglalkozásokba és a diákparlamenti programokba, továbbá megismerték a Múzeum egyéb programjait, projektjeit. A muzeológusok az Országgyűlési Könyvtár és az Országház Könyvkiadó tevékenységébe is betekintést nyertek.

A program további részében az ösztöndíjasaink számos budapesti múzeumot meglátogattak: Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Budapesti Történeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Aquincumi Múzeum, Ráth György-villa, Terror Háza Múzeum, Sziklakórház, Mai Manó Ház, Szépművészeti Múzeum, Hadtörténeti Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Nemzeti Emlékezet Múzeuma, Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont. Hosszabb vidéki kirándulásokra is sor került: a résztvevők Sárospatakon a Rákóczi Múzeumot és a Református Kollégiumot, Széphalmon A Magyar Nyelv Múzeumát, Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, Pannonhalmán a Főapátságot, Győrben pedig a történelmi belvárost tekintették meg.

A program résztvevői a múzeumokban nemcsak az intézmények állandó vagy időszaki kiállításait nézhették meg, de a vendéglátóink előadások, szakmai beszélgetések és exkluzív műhelylátogatások keretében is bemutatták tevékenységük egy-egy szegmensét. Ezúton is köszönjük házigazdáinknak a lehetőséget a látogatásra és a kedvességet, mellyel az ösztöndíjas csapatot fogadták.

Az egy hónapos programsorozat után a határon túli ösztöndíjasok és magyarországi delegáltak a széleskörű szakmai ismeretekkel, új élményekkel, szakmai kapcsolatokkal és barátságokkal térhettek haza.

Múzeum határok nélkül - jobb hasáb

 

Forrás: Németh Csaba, Bencze-Kovács György (OGYM)