Készült: 2021.05.10.09:26:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2020.11.04.), 62. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:38


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen, hogy Nacsa képviselő úr megengedi, hogy néha a képviselők elhagyják a termet, és utána aztán részt vehessenek a vitában.Aggódom egy kicsit a képviselő úr egészsége miatt, mert a hozzászólás alapján, ugyan nem vagyok orvos, de az interneten próbáltam utánanézni, egészen biztosan két betegségnek a tünetei fellelhetőek: az egyik a fóbia, a fóbiának egy speciális formája, a másik pedig az amnézia, mégpedig a pszichés eredetű amnézia. Ezért azt javaslom, ha ez hosszú ideig fennáll, akkor érdemes ezzel orvoshoz fordulni, és meg is mondom, hogy miből vontam le ezt a konzekvenciát. (Nacsa Lőrinc: Orvosi…)

Az egyik az, hogy ön olyan, mint Móricka a viccben, hogy mindig mindenről ugyanaz jut az eszébe, tehát ha bárki bármit mond, akkor azt gondolja, hogy az csak azért lehet, mert Gyurcsány Ferenc valamit éppen mondott valakinek, és mindenki óhatatlan vágyat érez arra, hogy Gyurcsány Ferenc gondolatait is kitalálva kövesse az iránymutatását. Képzelje el, képviselő úr, hogy vannak olyan esetek, amikor az ellenzéki képviselők hasonlóképpen gondolkodnak egy-egy adott szituációról! Tehát ennyit a fóbiáról, én úgy látom, önnek Gyurcsány-fóbiája van, erre próbáltam utalni.

A másik az amnézia, mégpedig a pszichés eredetű amnézia, ami pedig arra vonatkozik, amikor ön arra szólított engem fel, hogy arra adjak majd választ, hogy a főpolgármester úrnak a különböző egyenruhába öltözött, nem tudom, verőlegényei vagy hogy fogalmazott, biztonsági őrei kidobják a jó szándékú embereket, akik terjeszteni akarnak egy olyan lapot, amit ott nem lehet terjeszteni. Képzelje el, hogy a Magyar Televízióban ilyen egyenruhába öltöztetett biztonsági emberek pont Varju László képviselőn feküdtek hárman-négyen a földön, és megpróbálták őt onnét kidobni! Aztán volt még egy-két más képviselő, akiket szintén megpróbáltak onnét kidobni, sőt képzelje el, hogy itt a parlamentben is, ha egy újságíró nem a megfelelő helyről akar tudósítani, akkor az őrségnek feladata az, hogy a megalkotott szabályokat betartassák, akik szintén egyenruhába vannak öltözve, csak akkor úgy fogalmazok, hogy ők Kövér Lászlónak a biztonsági őrei.

Tehát egyszerűen arról van szó, képviselő úr, hogy ha van egy szabály, ahogy ezt önök mindenkinek a figyelmébe ajánlják, akkor azt be kell tartani, és akkor is be kell tartani, ha ők az önök érdekét szolgáló, újságot terjesztő emberek, meg akkor is, ha mondjuk, ellenzéki képviselők vagy éppen újságírók itt a parlamentben. És még akkor is be kell tartani, ha nem értünk egyet adott esetben azzal a szabállyal, de mégiscsak érdemes a törvényeket betartani, hiszen ha nem tartanánk be… (Nacsa Lőrinc: Zárt ülésen…) Képviselő úr, nyomjon egy gombot, aztán utána elmondja a véleményét, én se kiabáltam önnek be butaságokat, miközben beszélt, pedig volt rá ingerenciám, inkább nyomtam egy gombot. Tehát ez a másik ok, ami miatt azt mondanám, hogy önnek amnéziája van.

(13.10)

Még egy kérdésem lenne, mert gyakran mondogatta, hogy mi egzisztenciálisan fenyegetjük az újságírókat vagy nem tudom, kicsodákat. Nem fenyeget senki senkit sem, egyszerűen azt mondjuk, hogy akik szakmai sztenderdnek nem voltak képesek megfelelni, és akik pártpolitikai érdekeket képviseltek, értelemszerű, ha egy másik kormány van, akkor azt a pártpolitikai érdeket már nem kell neki ott tovább képviselni.

Képzelje el ezt például, ezt önök nagyon rendszeresen alkalmazzák, amikor kormányra kerülnek. Több ezer embert rúgtak ki a közigazgatásból. Hasonlóan több száz embert rúgtak ki az MTVA-ból például; egyetlenegy vezetőt nem tartottak meg a hírigazgatóságon például, akik a korábbi időszakban szakmailag elfogadható, kiváló minőségben végezték a munkájukat.

Tehát mindig csak olyat kérjen számon máson, amit önök még nem követtek el. Úgy látom, hogy azért ebben önök elég mélyre mentek. Nemcsak hogy politikai kinevezetteket, helyettes államtitkárokat, államtitkárokat mentettek föl és rúgtak ki, hanem ennél sokkal mélyebben beavatkoztak a magyar közigazgatásba, amikor 2010-ben kormányra kerültek; sőt még büntető feljelentéseket is tettek emberekkel szemben, meghurcoltak szakembereket, aminek aztán utána semmilyen eredménye nem volt, mert a bíróság fölmentette őket. De arra alkalmas volt, hogy az életüket adott esetben megkeserítsék vagy tönkretegyék, ami korábban azért nem volt gyakorlat és nem volt példa, de ezt a példát önök bevezették.

Azt tudnám önöknek idézni, amit az önök miniszterelnöke mond, talán ezzel Nacsa Lőrincnek nincs problémája. Mindig azt szokta mondani a miniszterelnök úr  szoktam rá figyelni egészen pontosan , hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. És akkor ebből nem kell tovább problémát csinálni, mert pusztán annyit tettünk, hogy azt idéztük, amit az önök miniszterelnöke önöknek alapelvként fölállított a történetben. Tehát nem kell itt nagyon szomorkodni meg ennyire fölháborodni ezeken a történeteken.

Igen, igen, azt hiszem, akkor válaszoltam az ön által itt fölvetett kérdésekre, és talán ezzel rendbe is raktuk azt, hogy mit érdemes számonkérni önöknek, és mit nem érdemes számonkérni. Csak még mielőtt majd az a kritika megint elhangozna, hogy az ellenzéki képviselők nem az adott előterjesztésről beszélnek, szóljanak Nacsa képviselő úrnak, hogy akkor beszéljen az adott előterjesztésről, és akkor nem kell ilyen hozzászólásokat tennem. Köszönöm szépen, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai