Készült: 2021.05.18.09:33:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2020.11.04.), 50. felszólalás
Felszólaló Dr. Szűcs Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 5:54


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZŰCS LAJOS, a Költségvetési bizottság előadója: Köszönöm a szót. Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Gurmai Zita képviselő asszony november 4-ével kapcsolatos mondatai és a sajtószabadság azért összecsengenek egymással. Természetesen ezen a napon illik és üdvös is, ha megemlékezünk azokról az emberekről, akik életüket áldozták a magyar szabadságért.

(12.30)

Ugyanakkor az is illő és üdvös lett volna 16 év óta, ami az ötvenedik ünnepnapon történt Magyarországon, hogy a baloldal egyszer végre bocsánatot kérjen azokért a tettekért, amiket 1956 örököseként az ötvenedik évfordulón tett a magyar emberekkel kapcsolatban. Ez elmaradt Gurmai Zita mondataiból, és azt gondolom, a baloldal 14 éve adós ezzel a dologgal.

Egy dolog látszik ebben az egész mai törvénnyel kapcsolatos vitában, hogy a törvényjavaslat egy költségvetés zárszámadása, önök pedig egy politikai pamfletet akarnak ebbe belelátni, én azt gondolom, ez a legfontosabb különbség. Ugyanis ha tényleg elolvasták volna a törvényjavaslatot, akkor például Varju László képviselő úr pontosan tudná, hogy mekkora összeg van ezekre a bizonyos jogdíjakra, amelyekkel kapcsolatban kérdést intézett; akkor pontosan tudnák azt, a következő napirendnél is el fogjuk mondani, hogy hány ember van az intézményekben  ezt a bizottsági ülésen mindig el is mondják , és hogy mekkora költségvetési igénye van ezeknek a személyi kiadásoknak.

És akkor azt is tudnák, hogy a 2010-et összehasonlítani 2020-szal azért is értelmetlen, mert azóta… (Potocskáné Kőrösi Anita: Mindig ezt csinálják…) Jól mondtam 2010-et és 2020-at, hiszen önök mondták, hogy akkor 20, most pedig 100 milliárd forint. Nem vagyok hülye, higgye el, képviselő asszony, hiába próbál kinevetni! Az alatt az idő alatt, nézze meg, hogy hány új csatorna indult a televízióban, hány olyan online felület indult, ezeknek a technikai igényeit el kellett minden esetben rendezni.

És beszéltünk arról is az elmúlt időszakban, hogy a bizonyos székházügyben 2010 óta  az előző baloldali kormányok felelőtlensége miatt  hány milliárd forintot kellett azóta kifizetni a magyar adófizetőknek, mert önök PPP-rendszerben akarták ezt a székházat működtetni.

Kedves Képviselő Úr! Elnök Úr! A trükk az, hogy én vagyok ennek a bizottsági előadója  ez nem trükk. Ez így alakult ki 2010 óta, ugyanis az ellenzéki létben az is egy meggondolandó dolog, hogy a parlament 30 éves működése során úgy alakult ki, hogy a Költségvetési bizottság mindig ellenzéki vezetésű bizottság, talán ez nem egy újdonság az ön számára. De az már újdonság lehet, hogy ha ön elvállalná azt, hogy ön képviseli a bizottságot ebben az előterjesztésben, akkor a többségi véleményt kellene elmondania. És az előző években az önt megelőző bizottsági elnököknél alakult ki az a történet, hogy ezt nem teszik meg, és éppen ezért a kormánypárti alelnökök az előterjesztői ennek a napirendnek. Úgyhogy, ha ezt ön trükknek gondolja, akkor én azt gondolom, hogy ez is egy válasz arra, amit ön mondott, és nyilván a következő napirendre.

Végül szeretnék egy dolgot mondani, Potocskáné képviselő hölgy, Varju és Mesterházy képviselő urak: a folyamatos fenyegetőzés, az, amivel azokat az embereket fenyegetik, akik jelen pillanatban dolgoznak a közszolgálati televízióban, szerintem nem helyes. Pontosan azért, mert a demokráciában mindig van olyan, hogy egy kormány megy, és egy másik kormány jön. Nem szabad elfeledkezniük arról, amit Mesterházy úr mondott, hogy: a mi időnkben, meg a mi kormányzásunk alatt  bizony, ezek a dolgok ugyanígy megtörténtek!

És végül a 2019-es zárszámadáshoz szerintem nem illik a Klubrádió bezárásának a kérdése. Egyrészt azért, mert senki nem zárta még be a Klubrádiót, másrészt pedig ez a médium azért sok mindennel vádolható, de azzal nem, hogy túlságosan tiszta lapokkal és az igazságot keresve járna el a médiapiacon. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.  Nacsa Lőrinc: Így van!)
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai