Készült: 2021.05.09.11:37:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2020.11.04.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Gurmai Zita (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:13


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjenek meg nekem néhány mondatot, mielőtt a mai felszólalásomat elkezdem! 64 évvel ezelőtt éppen ezen a napon indult meg a Forgószél hadművelet Budapest ellen, a támadás vérbe fojtotta az 1956-os forradalom és szabadságharc vívmányait. Ma, november 4-én emlékezzünk meg azokról a hősökről, akik képesek voltak meghozni a legnagyobb áldozatot hazánk függetlenségéért, a vágyott szabadság eléréséért! A nemzeti gyásznapon az áldozatokról való megemlékezés mellett emlékeztetnünk is kell magunkat arra, hogy a szabadságunkért újra és újra meg kell küzdenünk. Emlékeznünk kell arra, hogy csak akkor lehetünk méltók Nagy Imre és társai, valamint a magyar nemzet által hozott áldozatra, ha nem mondunk le azokról a célokról, amelyekért elődeink küzdöttek. Ezt szerettem volna az MSZP frakcióvezető-helyetteseként most elmondani. Akkor térjünk rá a napirendre, és azt is szeretném az elnök úrnak bejelenteni, hogy ezt a napirendi pontot és a következőt én összevontam, merthogy igenis van közöttük kapcsolat, tehát hogyha megengedik, akkor ezzel élnék. A másik pedig, hogy azt is szeretném elmondani, hogy miután a járvány egyre inkább durvul, nagyon-nagyon kell vigyáznunk egymásra, és innen is szeretnék jobbulást kívánni mind Varga Judit miniszter asszonynak, mind pedig Rétvári Bence államtitkár úrnak. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos dolog, hogy ez egy nagyon-nagyon nehéz időszak mindannyiunk számára. És akkor most már tényleg rátérek a tárgyra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Médiatanács, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2019. évi költségvetésének tényszámaiból egyvalami biztosan kiderül: az, hogy a Fidesznek semmi sem túl drága, ha a saját propagandájára kell költeni. Igazolja ezt az, hogy tévedésből a még mindig közmédiának nevezett állami propaganda költségvetése 2010 óta a többszörösére nőtt. A Fidesz-kormány minden évben egyre több és több közpénzt fordít a közmédiára, miközben a nézettségi adatok szerint  leszámítva egy-egy bajnokiliga-közvetítést  egyre kevesebben nézik a köztévét. Ebből a szempontból a 2019. év sem kivétel. Ugyanakkor egészen elképesztő, hogy a mai nap napirendjén szereplő, a közmédia 2021-es költségvetéséről szóló javaslat még nagyobb számokat, még nagyobb költségvetési támogatást tartalmaz.

Ha az MTVA 2019-es tényszámait nézzük, nyilvánvalóvá válik, hogy a közmédia csak elkölteni tudja a pénzt, jól gazdálkodni, saját forrásokat előteremteni nem képes. Tavaly például döbbenetes összegből gazdálkodhattak, az Országgyűlés 73 milliárd forintnál is többet utalt a számlájukra közszolgálati hozzájárulás címén, vagyis ez a terveknek megfelelően alakult. Ami viszont nem alakult úgy, ahogy tervezték, az a kereskedelmi típusú bevételek megteremtése, ez valahogy nem megy a propagandasajtónak, mivel ezen a téren mintegy 10 százalékos elmaradás figyelhető meg. A 93 milliárd forint keretösszeg ennek ellenére elképesztő nagyságrendről tanúskodik, és ezt a gigantikus és értelmetlen kiadást akarja a Fidesz-KDNP 2021-ben 118 milliárdra emelni.

Nézzük hát meg, mire fordították a Kunigunda utcában ezt a rengeteg pénzt! Az összeg jelentős része, mintegy 53,5 milliárd forint dologi kiadásra ment el, de jelentősen nőtt a személyi célú kifizetések összege is, olyannyira, hogy ez utóbbira 17 milliárd forinttal többet is költöttek, vagyis a Fidesz propagandistáit évről évre egyre jobban megfizetik. Megmondom őszintén, kíváncsi vagyok, hogy ez a kormány, amely mindenről közvélemény-kutatást készíttet, vajon miért nem meri megkérdezni az emberektől, hogy egyetérteneke azzal, hogy 100 milliárd forintot költsenek a pénzünkből egy ilyen közmédiára, pláne úgy, hogy jövőre még ennél is többet akarnak önteni ebbe az értelmetlen, százmilliárdokat elégető gépezetbe, mert nem konzultálnak arról, hogy ezt a pénzt propagandára kellene költeni, vagy inkább a munkanélküliek megsegítésére, az egészségügyre vagy az oktatásra. Csak nem félnek az emberek válaszaitól?

(12.00)

Bevallom, mi kissé naivan abban bíztunk, hogy a járványhelyzetre és a gazdasági nehézségekre való tekintettel szerényebben fogják megtervezni a közmédiának nevezett propagandagépezetük költségvetését. Sajnos csalódnunk kellett. Önök úgy gondolják, hogy 93 000 millió forint sem elegendő az MTVA-nál, és ezért ezt 118 000 millió forintra kívánják emelni.

Felmerült a kérdés, hogy miért. Azt látjuk, hogy munkabérre, megbízási szerződésekre a tavalyi 16 milliárd helyett jövőre már 20 milliárdot akarnak költeni. Elképesztően, már-már érthetetlenül sokat kívánnak dologi kiadásokra is fordítani; ez 70 milliárd forint, miközben a 2019. évben sikerült ezt megoldani a nem túl kevés 53 milliárd forintból. Miért akarnak most ezen emelni? Ez a törvényjavaslat erre sajnos nem ad választ, és úgy látom, nincs is senki, aki erre nekem válaszolna.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Azt viszont látjuk, hogy a Médiahatóság gőzerővel készül a büntetésekre, mert mind az emelkedő frekvenciadíjakból, mind a bírságokból nagyobb bevételt várnak. Mondhatni, jobb, ha vigyáznak a televíziócsatornák és a rádiók is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP ezt az esztelen és értelmetlen pénzszórást nem támogatja. Nem támogatjuk, hogy több mint 100 milliárd forint közpénzt öntsenek a Fidesz propagandagépezetévé silányított közmédiába. Nem támogatjuk, hogy az adófizetők pénzéből elvtelen lejárató riportokat, külföldről átvett dezinformációs híreket terjesztenek. Nem támogatjuk, hogy az a közmédia, amely 2010-ben még 20-30 milliárd forintból is jól működött, jövőre majdnem 120 milliárd forintot kapjon. Nem támogatjuk, hogy a mikroszkopikus nézettségű állami televízióra pazarolják az emberek nehezen befizetett adóját. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai