Készült: 2021.05.10.09:38:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2020.11.04.), 24. felszólalás
Felszólaló Dr. Kozma Ákos
Beosztás alapvető jogok biztosa
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 18:38


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOZMA ÁKOS, az alapvető jogok biztosa: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt szeretném megköszönni a konstruktivitást minden képviselő hölgynek és úrnak. Megtisztelő volt az a vita  először azt írtam magamnak, hogy kizárólag szakmai, most arra módosítottam, hogy majdnem teljes mértékben szakmai vita , ami itt lezajlott a parlamentben. Számomra ez megtisztelő volt, és azt gondolom, hogy ez mindannyiunk számára azt az elkötelezettséget mutatja, hogy ezek a kérdések felül kell hogy álljanak, és felül kell hogy írják a napi politikai vitákat. Bízom benne, hogy a jövőben is ebben az irányban tudunk mind a két oldalról gondolkodni: önök, az állampolgárok, képviselők és az alapvető jogok biztosa is.Engedjék meg, hogy a 2019. évi beszámolónkra vonatkozó észrevételekkel igyekezzem a válaszomban foglalkozni. Nagyon sok minden elhangzott. Azt gondolom, hogy maradjunk a 2019. évi beszámoló konkrétumainál. Külön szeretném megköszönni a bizottságok képviselőinek a véleményét, Vejkey képviselő úr, elnök úr véleményét köszönöm. Azt gondolom, hogy az Igazságügyi bizottság előtt részletesen áttekintettük a vonatkozó kérdéseket, igyekeztem ott is részletesen megválaszolni minden felmerülő kérdést.

Nemzetiségi szószóló asszonynak is külön köszönöm a Magyarországi nemzetiségek bizottságának a véleményét. Azt gondolom, hogy a nemzetiségek bizottsága előtt is igen részletesen, biztoshelyettes asszonnyal karöltve igyekeztünk számot adni mindarról, amit 2019-ben végeztünk és csináltunk.

Engedjék meg, hogy itt a nemzetiségek bizottsága kapcsán egy rövid idézetet felolvassak. Azt gondolom, hogy ebben minden benne van, amit mi, magyarok és mindannyian gondolunk a nemzetiségeinkről. Egy idézet: „Azt, hogy mi tartozik a nemzetiségpolitikai kérdések közé, azt nekünk, a 13 nemzetiségnek kell tudnunk megfogalmazni egységesen és olyanformán, hogy a mindenkori magyar parlament és a kormány számára egyértelműen meg lehessen mutatni, mi az, amit kérünk, elvárunk, és mi az, amit mi tudunk tenni hazánk, Magyarország fejlődéséért az elmúlt évszázadok során közösen kialakított, megalkotott értékek védelmében, azok további gyarapítása érdekében.” Azt gondolom, hogy ebben minden benne van, amit nemzetiségeinkről gondolunk, és amit ők gondolnak a közös hazánkról. Úgyhogy köszönöm még egyszer a nemzetiségek bizottságának is a támogatását.

Néhány konkrétumról hadd szóljak az elhangzottak kapcsán! Kovács Zoltán képviselő úrnak köszönöm a Fidesz frakciója nevében tett észrevételeit. Külön köszönöm az általam igen fontosnak tartott nemzetközi kapcsolataink bővítése kapcsán elmondott pozitív tartalmú szavait; igyekezni fogunk a jövőben is erre törekedni. Én személy szerint is elkötelezett vagyok a tekintetben, hogy ezt a munkát csak nemzetközi összefogással, közösen, nemzetközi partnereinkkel tudjuk eredményesen végezni. Ebben számíthatnak ránk a jövőben is, és mi is számítunk a nemzetközi partnereinkre.

Gyüre képviselő úrnak szeretnék néhány szóban válaszolni a két részletben elmondott gondolataira. Az önálló gondolatok, jogalkotási javaslataink a jövőben is természetesen meglesznek. Külön köszönöm, hogy említette a büntetés-végrehajtási intézményekben végrehajtott férőhelybővítési programot. Azt gondolom, hogy ez talán az elmúlt időszak egyik legfontosabb kérdése, bár nem a 2019. esztendőre vonatkozik, hiszen ez nemrég valósult meg, de ha már szóba került, hadd fejezzem ki én is örömömet és elismerésemet a tekintetben, hogy ma Magyarországon nincs olyan büntetés-végrehajtási intézet, ahol a telítettség 100 százalék fölötti lenne. Ebben, azt gondolom, nemzetközi szinten is komoly előrelépést tett Magyarország, úgyhogy köszönöm, hogy ezt említette a képviselő úr.

A gyermekintézményekről. A gyermekintézmények látogatását kiemelten fontos ügynek tartom. Szintén egy picit nehéz a 2019. évről nekem beszélni, mert három hónapig voltam e tekintetben hivatalban, de ha egy picit túllóghatunk ezen az időszakon: a mostani időszakban is kiemelten fontosnak tartom a gyermekintézmények látogatását, tehát a vírushelyzetben is jó néhány, több tucat gyermekintézményben voltam személyesen is, úgy az első hullámban, mint most a második hullám során is, és amit képviselő úr említett, ebben teljes mértékben egyetértünk. Az utóellenőrzéseket folytatni fogjuk, és amiket megállapítottunk, azok végrehajtását természetesen a jövőben is vizsgálni fogjuk. Úgyhogy köszönöm képviselő úrnak ezeket a felvetéseit.

Vejkey képviselő úr a KDNP-frakció nevében szintén kiemelte a nemzetközi szerepvállalásunkat. Köszönöm az elismerését, köszönöm a nemzetközi, illetve az európai ombudsmani intézményben betöltött tagságunkhoz fűzött gratulációit. Azt gondolom, hogy ahogy az elején is mondtam, ezek elengedhetetlenül fontos dolgok, tehát ebben a székben csak úgy lehet eredményeket elérni, ha a nemzetközi partnereinkkel összefogunk, figyeljük az ő jelzéseiket, és mi is  és ez nagyon fontos, mi is  jelzéseket adunk a nemzetközi partnereinknek.

Csak egy zárójeles példát engedjenek meg! Megint nem a 2019-es beszámoló, de ebben a vírushelyzetben a nemzetközi gyakorlat azt mutatta, hogy leginkább interneten, különböző digitális fórumokon keresztül történt az ombudsmani működés. Én ezzel szemben ebben az időszakban is fontosnak tartottam azt, hogy személyesen  természetesen minden előírást betartva  vegyek részt, és legyek ott ezeken a látogatásokon, és erről nemzetközi partnereimet is tájékoztattam.

Azt kell mondjam, és erről majd jövőre nyilván bővebben tudok beszélni, de azt kell mondjam, hogy komoly elismeréseket kaptunk nemzetközi partnereinktől, hogy mi ebben a helyzetben is igyekszünk személyesen, személyes benyomások és tapasztalatok útján tájékozódni. Úgyhogy a nemzetközi együttműködés ebből a szempontból is fontos, és így én is át tudom adni a nemzetközi partnereinknek az általam személyesen megtapasztalt eredményeket.

Varga képviselő úr, az MSZP-frakció nevében a gyermekek kérdéséről beszélt. Erre egy mondatot szeretnék mondani: védeni kell a gyermekek emberi méltóságát, ez egy alap. Ebből nem engedhetünk, nem is fogunk engedni, és amíg én töltöm be ezt a pozíciót, addig ez nem lesz kérdés. Tehát ebben teljes mértékben egyetértünk. Vannak dolgok, amiben nincs engedmény, nincs kérdés. Én már a biztosi jelölésem kapcsán, bizottsági meghallgatásom kapcsán is az első és legfontosabb kérdésként a gyermekek jogainak védelmét említettem.

(11.20)

Én azt gondolom, hogy a 2019. esztendőben ez a kérdés hangsúlyosan szerepelt a működésünkben, és annyit elárulhatok az idei esztendőről, hogy ez folytatódik. Ha megnézik a honlapunkra folyamatosan feltett jelentéseket, sok gyermekjogi jelentéssel találkoznak, sok, gyermeket érintő, a gyermekek jogait érintő vizsgálatunk van folyamatban. Nyilván ezekben a kérdésekben megalapozott és alapos vizsgálat után szeretnénk csak véleményt formálni, de ezek a kérdések nálam a napirenden elsőként szerepelnek.

Két konkrét kérdést is tett fel képviselő úr, a dobai pszichiátria ügyében, ahogy mondta, folyamatban van még a vizsgálat, ez egy bonyolult, nehéz megítélésű dolog. Illetve a Liszt Ferenc Repülőtér kapcsán a légtérzaj tekintetében is folyamatosan figyelemmel kísérjük az itt tett, biztoshelyettes úr által tett megállapításainkat, ha bármilyen fejlemény e tekintetben a jövőben előáll, arra mi figyelni fogunk, és ha kell, akkor a szükséges lépéseket meg fogjuk tenni.

Sebián-Petrovszki képviselő úr, a DK részéről: hát, először is, ha szabad egy ilyen személyes megjegyzést, biztatom képviselő urat, hogy egyszer legyen ombudsman, és próbálja ki. Nem egy egyszerű történet, de örülök neki, hogy ilyen elképzelései is vannak. Nekem is volt egy elképzelésem arról, hogy ez milyen, és most pedig látom, hogy a helyzet azért nem egyszerű, de mindenesetre sok lehetőség és széles paletta áll az ombudsman rendelkezésére, hogy amit tapasztal és amit az alapjogvédelem kapcsán lát, azokban lépni is tudjon.

Egyébként hadd jegyezzem meg, hogy Magyarországon Európában is az egyik legszélesebb hatáskörrel rendelkező alapjogi biztosi intézmény működik, amire, azt gondolom, hogy mindannyian, különösen a képviselő hölgyek és urak, a tisztelt Országgyűlés, de jómagam is büszke vagyok. És azt gondolom, hogy ezt a lehetőséget ki kell használnunk, és az összes, számunkra biztosított hatáskört gyakorolni kell, és ezáltal a minél szélesebb palettát, ami rendelkezésünkre áll, fel kell használni az alapjogvédelem tekintetében.

Képviselő úr is említett általános felvetéseket, minél hamarabb szülessenek válaszok. Igen, én is ezen dolgozom. Ez nem egy egyszerű kérdés. Azért azt el kell mondanom, hogy minden hozzánk intézett kérdés egy  hogy is mondjam?  alapos, vagy mondhatom azt is, hogy nagyon alapos alapjogi vizsgálatot igényel.

Tehát azért itt olyan komplex kérdések kerülnek elénk, amelyekre nem lehet egyik napról a másikra megalapozott választ adni, de igyekszünk a rendelkezésünkre álló humán erőforrás figyelembevételével is mihamarabb érdemi válaszokat adni a hozzánk benyújtott kérdésekre.

A civilek véleménye. Én azt gondolom, hogy fektetünk megfelelő hangsúlyt arra, hogy a civilek véleményét is, a civil szervezetek véleményét is meghallgassuk. Én minden esetben, ha hozzám bármilyen civil szervezet írásban vagy akár az ügyfélszolgálatunkon szóbeli bejelentéssel él, én minden esetben ezeket megvizsgálom. Soha olyan eset nem fordult és nem is fordulhat elő, hogy ezekre előbb vagy utóbb érdemi választ ne adjunk. Úgyhogy ebben képviselő úr felvetésével teljes mértékben egyetértek.

Alapjogi vizsgálat zajlik a transzneműek kapcsán  felvetett kérdésére válaszolva képviselő úrnak, alapjogi vizsgálat zajlik ebben az ügyben is, úgyhogy tekintettel arra, hogy ez nem a 2019. évre vonatkozik, én erről többet nem szeretnék mondani. Általános éllel azt meg tudom jegyezni, hogy minden hozzánk kerülő ügy a lehető legrövidebb időn belül érdemi válasszal fog visszamenni a hozzánk panasszal fordulóhoz.

Bősz Anett képviselő asszony felvetéseire: először is azt kell mondjam, amit már az előbb is említettem. Köszönöm szépen, amit mondott. Abban én is bízom, hogy rövidebb beszámoló, boldogabb ország. Igyekezni fogok esetleg a 2020-as beszámolót rövidebbre fogni, és akkor ebből talán arra következtethetünk, hogy mindenki jobban érzi magát. (Bősz Anett ingatja a fejét.) Bár ebben az esztendőben ezt valószínűleg nehezen fogjuk tudni elmondani, de egyetértek azzal, amit képviselő asszony felvetett, hogy a mi beszámolónk tulajdonképpen egy országjelentés. Ez igaz, bár azért sokszor szoktam elmondani, hogy mi tulajdonképpen olyanok vagyunk, mint az autószerelő, akihez a rossz autókat viszik.

Tehát ha az ember körülnéz, akkor én csak azt látom, hogy a panaszok milyen ívet rajzolnak, úgyhogy ebből a szempontból az országjelentés egy picit sántít, mert hozzánk csak azok fordulnak, akiknek valamilyen panaszuk, problémájuk van, a közigazgatás, illetve a tágabb értelemben vett állami működés szempontjából valamilyen felvetnivalójuk van. Úgyhogy ebből a szempontból ez nem teljesen igaz.

Azt gondolom, hogy  képviselő asszonnyal egyetértve  vannak olyan fundamentumok, amikből nyilván nem lehet engedni. Ez nem is kérdés. Felvetette képviselő asszony a „civil” szónak, a civil hangnak a még erőteljesebb megjelenését vagy megjelentetését a biztosi működés során. Én csak tájékoztatni szeretném, hogy az alapvető jogok biztosa  mint a nemzeti megelőző mechanizmus  működtet egy civil konzultációs testületet, amiben egyébként az ön által említett társadalmi szervezet is tag.

Én igyekszem folyamatosan konzultálni a civil konzultációs testülettel is, és minden tekintetben, például, hogy csak egy példát mondjak: a fogvatartási helyszínek kiválasztása során tőlük szoktam javaslatot kérni, és ezeket meg szoktuk hallgatni, és a helyszínkiválasztás kapcsán is igyekszem figyelembe venni a javaslataikat.

A biztos választása tekintetében egy mondatot hadd mondjak! Nem ismeretlen ez az intézmény számunkra a tavaly októberben, általam is és elődöm által is jelölt biztoshelyettes asszony választása kapcsán. A törvényben benne van, hogy meg kell hallgatni a civilek, tehát a nemzetiségi önkormányzatoknak, az országos nemzetiségi önkormányzatoknak is a véleményét, tehát nem idegen ez a rendszer. A három választott tisztségviselő közül az egyik helyettesemnél ez a rendszer már működik.

Ritter képviselő úrnak külön köszönöm az elismerő szavait, azt gondolom, hogy  és az elején már beszéltem a szószóló asszony által tett hozzászólás kapcsán is  számomra egy külön öröm, és ezt őszintén mondom, amikor a magyarországi nemzetiségeket képviselő bizottság ülésén tudok részt venni. Azt gondolom, hogy ez egy komoly erőt ad mindannyiunknak, az az összefogás, az a közös irányba mutatás, amely a közös hazánk érdekében végzett munkát segíti elő. Számomra mindig fontos volt és a jövőben is az lesz az a támogatás, amit az önöktől megfogalmazott mondatokban érzek. Köszönöm elnök úrnak, köszönöm képviselő úrnak a pozitív tartalmú hozzászólását.

Gyüre képviselő úrnak a végén feltett kérdései közül talán már néhányat említettem. Ezekre a konkrét kérdésekre annyit tudok összességében mondani, hogy a Bándi biztoshelyettes, professzor úr által felvetett környezeti felelősség kérdésében természetesen, mint ahogy minden kérdésben, egy folyamatos utánkövetést folytat a hivatal. Tehát ezeket a témákat, amiket mi megfogalmazunk akármilyen formában is, azokat folyamatosan figyelemmel kísérjük.

Ezért is egyébként sok a hivatal által ellátandó feladat, hiszen nemcsak az új panaszokkal foglalkozunk, hanem folyamatosan igyekszünk monitorozni az általunk korábban tett jelentésekre adott válaszokat, az ezáltal megvalósuló új gyakorlatot. Tehát ebben a tekintetben, azt gondolom, hogy  és megköszönöm képviselő úrnak a szavait  folyamatos az utánkövetés. Ami témákban pedig nincs még válaszunk, nincs még érdemi döntésünk, ott azt tudom ígérni, hogy mihamarabb meg fogjuk fogalmazni a jogi álláspontunkat.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Még egyszer megköszönöm az általános vitában tett szakmai és érdemi hozzászólásokat.

És végül engedjenek meg egy zárógondolatot, tisztelt Országgyűlés! Az ombudsmani intézmény a modern jogállam, a modern demokrácia finomhangolása. Nem egy klasszikus hatalmi ág, hanem egy új, egy modern jogállami intézmény, amely feltételezi a jogállamiság magas szinten történő működését.

(11.30)

Tisztelt Országgyűlés! Legyünk partnerek, dolgozzunk együtt! Közösen őrizzük meg az ombudsmani intézmény méltóságát ott és azon a szinten, ahol annak egy jogállami struktúrán belül a helye van. Ennek az együttműködésnek az én olvasatomban két alappillére van. Az első, hogy az ombudsman javaslatait, kéréseit, felvetéseit, véleményét egy modern demokráciában, mint amilyen mai magyar demokráciánk is, illik meghallgatni. A második pillére ennek az együttműködésnek, hogy napi politikai kérdésekben, vitákban ne az ombudsmantól várják a megoldást.

Tisztelt Országgyűlés! Bízom benne, hogy jövőre a 2020-as évről szóló beszámolómban már arról tudom tájékoztatni önöket, hogy ezen elvek mentén, közös munkával sikerült az ombudsmani intézményt  mint az állami alapjogvédelem modern eszközét  tovább erősítenünk, ezzel is szolgálva a magyar jogállam, és hazánk legmesszebb menő érdekeit.

Tisztelt Országgyűlés! Kérem önöket, hogy a 2019-es évről szóló beszámolónkat fogadják el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai