Készült: 2024.06.16.19:47:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (2023.10.10.), 42. felszólalás
Felszólaló Bánki Erik (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:36


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁNKI ERIK, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország gazdasága egyaránt ellenáll az immár évek óta egymást követő nemzetközi válságok és gazdasági sokkok sorozatának. A kormány a pandémia óta megfeszített munkát végez annak érdekében, hogy megvédje a magyar családokat, valamint a beruházás- és exportalapú gazdaságot, sőt, azt tovább erősítse.

A magyar gazdaság erős. 2022-ben a háború és a szankciós energiaválság közepette is 4,6 százalékkal nőtt, ami a rendszerváltás utáni időszak hatodik legmagasabb gazdasági növekedése Magyarországon. Ennek köszönhetően nem tört meg az a folyamat, amely szerint sikerül évről évre felzárkóznunk az európai uniós tagországok gazdaságaihoz. A tavalyi évben 2,3 százalékponttal tudtuk növelni az uniós felzárkózásunk ütemét, így uniós összehasonlításban megelőztük Portugáliát és Görögországot is.

A meghozott intézkedések hatékonyan működnek, melynek eredményeképpen Magyarországgal szemben töretlen a nemzetközi befektetői bizalom. Ezt igazolja vissza a Moody’s jelentése is, amely stabil kilátással megerősítette hazánk államadósságának befektetésre ajánlott besorolását. A stabil és kedvező besorolást sem az elhúzódó háború, sem a káros és elhibázott brüsszeli szankciók, sem pedig a brüsszeli bürokraták által politikai okokból visszatartott uniós források nem tudták megtörni. Ezt jól tükrözi, hogy az idei évben az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank is rendkívül jelentős érdeklődés mellett bonyolított le forrásbevonást, továbbá a külföldi működő tőke beáramlása is töretlen Magyarországra.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A tisztelt Ház asztalán fekvő, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény, valamint a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény módosításáról szóló T/5446. irományszámú törvényjavaslat célja a Magyar Nemzeti Bank tőkepótlására vonatkozó merev szabály helyett egy, a gazdaságpolitika szempontjából rugalmasabb és életképesebb szabály elfogadása.

(11.00)

Az új szabályozás flexibilis megközelítést tesz lehetővé, és egyúttal hatékonyabb is azáltal, hogy nem a tőkepótlás konkrét módját, hanem az Európai Központi Bank által meghatározott és elvárt állapot elérését tűzi ki célul. A javaslat szerint a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény vonatkozó része úgy kerülne átdolgozásra, hogy negatív saját tőke esetén nem automatikusan jelentkezne befizetési kötelezettség a költségvetés részére, hanem középtávon kellene biztosítani a jegybank megfelelő tőkeellátottságát.

A törvényi módosítások következtében egyúttal  ahogy azt miniszter úr is kiemelte az expozéjában  a Költségvetési Tanács szerepe is jelentősebbé válik a költségvetés kialakítása során, amelynek értelmében ez a kormánytól függetlenül működő testület, a Költségvetési Tanács véleményezési jogkörben értékelné a Magyar Nemzeti Bank tőkeellátottságának megfelelőségét. Ez garancia egyben arra, hogy a kormány egyoldalúan nem dönthet arról, hogy milyen ütemben és milyen mértékben kívánja a tőkepótlást megvalósítani. A Költségvetési Tanács feladatának kiterjesztése egybevág egyúttal azzal az uniós tendenciával, amely szerint növekszik ezen tagállami testületek szerepe a költségvetési tervezés és előkészítés során.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány és a jegybank egyetértenek abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az első számú feladat ezért az infláció letörése. A kormány továbbra is elkötelezett Magyarország pénzügyi helyzetének stabilitása és erősítése iránt, ezért szigorú költségkontrollt tartva elkötelezett az alacsony hiánycél mellett úgy, hogy eközben folyamatosan csökkenti az államadósság szintjét is. 2023-ban a legfontosabb célok egyike, hogy hazánk elkerülje a recessziót, egy számjegyűre szorítsa le az inflációt, illetve mielőbbi reálbér-növekedést érjen el, és így a fogyasztás ismételt bővülésével helyreállítsa a növekedést. Az első félévben látott kedvezőtlenebb időszakot követően a kormány intézkedéseinek köszönhetően, többek között a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak, illetve a Széchenyi-kártya-programnak köszönhetően a gazdaság teljesítménye a várakozásaink szerint gyorsan vissza fog pattanni, így 2024-ben újra dinamikusan, 4 százalékkal bővülhet.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Az inflációt letörték az olyan hatékony intézkedések, mint például az online árfigyelő rendszer vagy a kötelező akciózás bevezetése, amelynek a csökkenése  ahogy az elmúlt hónapok adatait látjuk  dinamikus szakaszába lépett, így a januári csúcsponthoz képest immár harmadával alacsonyabb a mértéke. Az eredményes gazdaságvédelmi intézkedések megvédték és megvédik a munkahelyeket, Magyarországon ma már közel 4 millió 800 ezer honfitársunk dolgozik, miközben a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy az imént említettem, a hitelminősítők szerint a magyar gazdaság erős alapokra tud építkezni a következő években. Ezek közé sorolják az erős hazai bankrendszert, a stabil munkaerőpiacot, a folyamatosan csökkenő államadósságot, a monetáris és fiskális politika együttműködésének eredményeit, valamint a külső közvetlen tőkebefektetések folyamatosan növekvő mértékét.

Ahogy azt miniszter úr az expozéjában is kiemelte, a legtöbb uniós országban nincs előírás a jegybankok tőkevisszapótlási kötelezettségét illetően. Ez a törvénymódosítás megtartja a költségvetés tőkepótlási kötelezettségét, viszont csökkenti a költségvetésre nehezedő nyomást azzal, hogy nem azonnali a fizetési kötelezettség, hanem középtávon tudja ezt a feladatot teljesíteni a kormány. Ez egyértelműen a költségvetés stabilitását erősíti, ezért a Fidesz frakciója az előttünk fekvő törvényjavaslat elfogadását a parlament tisztelt képviselőinek támogatásra ajánlja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai