Készült: 2024.06.16.21:21:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

72. ülésnap (2023.06.14.), 48. felszólalás
Felszólaló Bánki Erik (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:12


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! A büntetőügyvédek a legjobbat feltételezik a rossz emberekről; a válóperes ügyvédek pedig a legrosszabbat feltételezik a jó emberekről. Ez a sommás vélemény a Marriage Story című filmből származik. A költségvetési vita eddigi menetét figyelve úgy látom, hogy az ellenzék padsoraiban kizárólag válóperes ügyvédek ülnek. Hiszen nem érdeklik őket a tények, nem érdeklik őket a számok, nem érdekli őket a kormány eddigi teljesítménye, az, hogy mely területeken milyen eredményeket értünk el, és milyen hangsúlyai vannak a költségvetésnek ebben a nehéz, háborúval, háborús inflációval, az elhibázott brüsszeli szankciós politika következményeivel megterhelt évben, illetve a következő, 2024. évben, amelyre az előttünk fekvő költségvetésitörvény-javaslat vonatkozik. Nehéz úgy érdemi vitát folytatni, ha nem konkrétumokról beszélünk a tisztelt Ház falai között.

A 2024-es költségvetés  nagyon helyesen, a jelen háborús körülmények között  a védelem költségvetése. Az instabil világgazdasági környezet, az elhibázott brüsszeli szankciós politika és az elhúzódó háború negatív hatásai Magyarországot is nagyon komoly kihívások elé állítják. Az eddig elért eredményeinket azonban nem hagyhatjuk veszni, ezért olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja Magyarország fizikai és gazdasági biztonságát, megvédi a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, és továbbra is fenntartja az Európában egyedülálló rezsicsökkentési rendszert.

Tisztelt Országgyűlés! Mindezek mellett elmondható, hogy a költségvetés valamennyi fontos területre is koncentrál. Egészségügyi célokra több mint 3200 milliárd forint áll rendelkezésre 2024-ben. Ez több mint 2000 milliárd forinttal  2000 milliárd forinttal!  több, mint a baloldali kormányok által az utolsó, 2010-es költségvetésben elfogadott összeg. Az oktatási kiadások, tisztelt képviselőtársaim, amit önök kellő vehemenciával támadnak, 2024-ben meghaladják a 3400 milliárd forintot, amely újabb 2000 milliárd forinttal magasabb összeg, mint ami a 2010-es költségvetésben szerepelt.

Ezeket a számokat megemlítve mélyen elkeserítő és érthetetlen, hogy a tegnapi vitanapon a baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc a semmittevés költségvetésének nevezte a 2024-es büdzsét. Gyurcsányék ugyanis kormányzásuk alatt kivéreztették az egészségügyet, 650 milliárd forintot vontak el ettől a területtől, csődbe vitték a kórházakat, valamint elvettek egyhavi bért az egészségügyi dolgozóktól, és ha mindez még nem lett volna elegendő, fizetőssé akarták tenni a magyar egészségügyet. (Rétvári Bence: Így van!) A baloldali kormányzás idején a szociál- és oktatáspolitika is csúfosan megbukott Magyarországon. Óriási különbségek voltak ugyanis az iskolák között, a kistelepüléseken teljesen ellehetetlenítették az oktatást, elvettek egyhavi fizetést a tanároktól, miközben az oktatásügy is visszaélésektől és botrányoktól volt hangos. Az iskolák korábbi fenntartói, az önkormányzatok a lehetetlen finanszírozási körülmények közepette több mint 1300 milliárd forintos hiányt halmoztak fel. Számos iskolát zártak be, nem kevesebb mint 381 helyen szűnt meg az oktatási tevékenység az országban.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Felháborító és méltatlan a baloldal hozzáállása a 2024-es költségvetéshez. Mindezt bizonyítja Vajda Zoltán elnök úr tegnapi felszólalása is, aki lottózáshoz hasonlította a költségvetés tervezését. Képviselő úr azon feltételezését, mely szerint mi akadályozzuk az uniós források Magyarországra érkezését, határozottan vissza kell utasítanom. Annál is inkább, hiszen maga a baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc ismerte el egy rádióinterjú során: azon dolgoznak Brüsszelben, hogy hazánk ne jusson hozzá a neki egyébként jogosan járó uniós forrásokhoz. Szó szerint idézve Gyurcsány Ferencet: „Nem kell hazudni. Mi voltunk ott. Ez volt a dolgunk.” A volt baloldali miniszterelnök arcpirító őszinteséggel leplezte le saját képviselőtársait és a dollárbaloldalt is, hiszen elismerte, hogy Brüsszelnek az a célja, hogy megbuktassa a magyar kormányt, és Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

(12.50)

Azt is elárulta, hogy nagyon sokat dolgoznak azon Brüsszelben és itthon is, hogy Magyarország kimaradjon ezekből a támogatásokból, és így ellehetetlenüljön Magyarország költségvetése. Az természetesen nem zavarja őket, hogy ezzel nem a magyar kormányt, hanem a magyar embereket büntetik. (Varju László közbeszól.)

Tisztelt Ház! A magyar kormány célja továbbra is az infláció határozott leszorítása, és ezt a célunkat év végéig el is fogjuk érni azzal, hogy egy számjegyűre fogjuk csökkenteni az infláció mértékét Magyarországon. Fontos továbbá az is, hogy fennmaradjon a gazdasági növekedés, a teljes foglalkoztatottságot meg tudjuk őrizni; továbbra is védjük a kiszolgáltatott helyzetben lévő vállalatokat, valamint az államháztartási hiányt és az államadósság arányát lefelé szorítjuk. Az elmúlt évtized munkájának köszönhetően a magyar gazdaság alapjai stabilak, így idén is elkerülhetjük a recessziót, jövőre pedig visszatérhetünk a 4 százalék körüli növekedési pályára.

A baloldal a nehéz időkben úgy kezelte a válságokat, hogy újabb és újabb terheket rakott az emberek vállára ahelyett, hogy éppen segített volna nekik. Megszüntették a 13. havi nyugdíjat; csökkentették a gyes időtartamát; az áfa kulcsát 5 százalékponttal megemelték; bevonták az adózásba a családi pótlékot; megemelték a nyugdíjkorhatárt; csökkentették a táppénzt; elvettek egyhavi bért a közszférában dolgozóktól; ingatlanadót akartak bevezetni, és ahogy említettem már, fizetőssé akarták tenni a magyar egészségügyet. Szerencsére a 2010-es kormányváltás ezeket az akciókat már megakadályozta, így ezeket Magyarország, a magyar emberek megúszták. A hab a tortán pedig az a giga IMF-hitel volt, amelyet felvett a Bajnai-kormány, amely nélkül egyébként már 2009-ben csődbe ment volna Magyarország.

Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezzük tehát a 2024. évi költségvetés legfontosabb céljait: Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, az energiaellátás garantálása, az infláció letörése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok, a nyugdíjasok és a vállalatok védelme. Higgyék el, ezek nagyon komoly vállalások. Ilyen nehéz időkben kétszer meg kell gondolni azt, hogy az ember mire mennyi pénzt áldoz.

A jövő évi büdzséről sok mindent el lehet mondani; nyilván lehetne mindig többet kérni. Minden területnek megvannak a maga fejlesztési tervei, elképzelései, ahova további forrásokat lehetne, sőt kellene is elkölteni, de az egyensúly fenntartása, annak a mérlegelése, hogy a bevételek arányában a kiadások hogyan alakulnak, az mindig az aktuális kormány felelőssége. Én azt gondolom, hogy mint az elmúlt évek során, a Pénzügyminisztérium munkatársai és a Pénzügyminisztérium vezetése is a lehető legmegfontoltabb, legmegalapozottabb, legjobb döntést hozta a 2024-es költségvetési kiadások összeállításánál.

Azt gondolom, hogy a költségvetés vitája során hangsúlybeli változásokat még el lehet érni, ehhez azonban érdemi vitára lenne szükség. Érdemi vitát akkor lehet folytatni, hogyha érdemi javaslatok vannak; nem politikai lózungok hangzanak el, hanem konkrét javaslatok, annak fényében természetesen, hogy milyen mozgástere van a magyar költségvetésnek; mert ha túlköltekezünk egy ilyen időszakban, annak különösen komoly következményei lehetnek.

A magyar gazdaság stabil, ahogy mondtam, a magyar költségvetés stabil, és ez nagyon fontos, hiszen Magyarország finanszírozhatósága, a magyar államadósság finanszírozhatósága, a Magyarországra települő befektetők biztonságérzete nagymértékben függ attól is, hogy mi milyen költségvetést tudunk elfogadni, és az elfogadott törvényeket milyen módon tudjuk betartani.

Én köszönöm még egyszer államtitkár úr és a Pénzügyminisztérium munkatársainak áldozatkész munkáját. Azt gondolom, hogy ez a költségvetési vita jó alapot szolgáltat arra, hogy végigvegyük, számba vegyük azt, hogy milyen fejlesztési elképzelések vannak, milyen további igények merülnek fel, és azokat esetleg belső átcsoportosításokkal lehete kezelni, de a sarokszámokon változtatni értelemszerűen nem tudunk. Nagyon remélem azt, hogy a tervezett bevételek úgy fognak teljesülni, ahogy a Pénzügyminisztérium eltervezte, és ennek fényében a kiadásokat is úgy tudjuk majd teljesíteni, ahogy azt a jövő évi költségvetés tartalmazza. Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai