Készült: 2024.06.16.21:54:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

72. ülésnap (2023.06.14.), 128. felszólalás
Felszólaló Bánki Erik (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Sok sületlenséget hallottunk a mai vita során is, de úgy látom, Harangozó képviselő úr megpróbálja ezt a licitversenyt megnyerni… (Dr. Harangozó Tamás: Számítottam rá!) Számítottunk rá, mert ehhez hozzászoktunk már a korábbi viták során. Tehát ezt a badarságot, képviselő úr, amit ön mondott, szó szerint ezt, hogy rendeleti úton módosította a költségvetést a kormány, majd egy teljesen eltérő, egy teljesen új költségvetést terjesztett a Ház elé, miután kényelmetlennek tűnt ez a szituáció a számára, ez köszönőviszonyban nincs az igazsággal. Ez szó szerint hazugság, képviselő úr.

A keretösszegeket egyetlenegy esetben sem módosította a kormány a rendeleteivel. (Közbeszólások a DK soraiból: Átírta a költségvetést!) Belső átcsoportosításokat hajtott végre pontosan azért, hogy a rezsicsökkentést, a Honvédelmi Alap emelését, illetve a gazdaságvédelmi intézkedéseket finanszírozni tudja egy olyan időszakban, amikor kitört a szomszédunkban egy háború. Nem írta át a költségvetést. (Közbeszólások a DK soraiból: De átírta a költségvetést!) Ezt pontosan önök is tudják. Ez a megrendelés, amit önöknek el kell mondani.

Viszont, képviselő úr, arra ön nyilván emlékszik, és nyilván mindenki saját magából indul ki, az ön pártelnöke, Gyurcsány Ferenc, na, ő átírta a költségvetést (Kálmán Olga: Jaj! Végre!), és nemcsak hogy átírta, átverte az egész Európai Bizottságot, majd utána bevallotta, hogy hazudtak reggel, este meg délben. Trükkök százait alkalmazták annak érdekében, hogy ki tudjon izzadni egy olyan költségvetést, amit egyáltalán van képe benyújtani, és amit az Európai Bizottsággal megpróbál majd lenyeletni. Hát, gratulálok hozzá! Ez az önök hozzáállása, nem a mi hozzáállásunk.

Államtitkár úr, majd hogyha gondolja, a részleteket elmondja, hogy milyen módosítások történtek, de még egyszer mondom, a sarokszámokat nem érintő módosítások történtek, olyan átcsoportosítások, amelyek szükségessé váltak egy ilyen rendkívüli helyzetben, mint a szomszédunkban dúló orosz-ukrán háború. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai