Készült: 2024.06.23.09:19:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

71. ülésnap (2023.06.13.), 112. felszólalás
Felszólaló Bánki Erik (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tudom megállni, hogy ne reagáljak Gy. Németh Erzsébet képviselőtársam imént elmondott felszólalására, mert esküszöm, hogy döbbenten ültem és hallgattam. (Varju László: Van ilyen!) Egyszerűen elképesztő! Tehát úgy beszélni a magyar nyugdíjasok lesajnálásáról, azt mondani, hogy szemfényvesztés az, amit a kormány nyugdíjas-támogatás révén tesz (Gy. Németh Erzsébet: Így, így!), meg hogy az idősek finanszírozzák a költségvetést, tisztelt képviselőtársam, nyugtasson meg, hogy azért ezt még ön sem hiszi el! Tehát ön, aki tagja volt egy olyan kormánynak, amelyik elvette a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat (Gy. Németh Erzsébet: Hétszer adtunk, képviselő úr!), és akinek a baloldali kormányzása idején, tisztelt képviselő asszony (Gy. Németh Erzsébet, ujjaival mutatva a számot: Hétszer!), reálértékben csökkentek a nyugdíjak Magyarországon (Gy. Németh Erzsébet, ujjaival mutatva a számot: Hétszer!  Varju László ujjaival hetet mutat.), méghozzá súlyosan.

Ehhez képest Magyarországnak van egy kormánya, amelyik nemhogy visszaadta az önök által jogtalanul elvett, és minden nyugdíjas számára arcpirító döntéssel elvett 13. havi nyugdíjat (Gy. Németh Erzsébet: Ne vicceljünk már!), hanem minden évben reálérték fölött növeltük a nyugdíjakat. (Varju László: Csak őszintén! Csak az igazat!) Ugyanis a nyugdíjak reálértéke az elmúlt 13 év során, tisztelt képviselőtársaim, nőtt, szemben az önök idejével. (Gy. Németh Erzsébet: Micsoda?!) Nem nehéz értelmezni: baloldali kormányok alatt csökkent, a jobboldali kormányok alatt nőtt. Nem véletlen az, hogy a nyugdíjasok megbecsülve érzik magukat ebben az országban.

Nézze meg a költségvetés teherbíró képességét, tisztelt képviselőtársam, ötször fizettünk nyugdíjprémiumot. Ötször! (Gy. Németh Erzsébet: Beépült a nyugdíjba?) Megmondtuk, hogy minden olyan évben, amikor 4 százalék fölötti a gazdasági növekedés, akkor nemcsak megőrizzük a nyugdíjak reálértékét, hanem extra nyugdíjprémiumot fizetünk.

Ha megnézné a költségvetés számait, bár gondolom, nem érdekli önt, a jövő évi költségvetésben 6542 milliárd forintra emelkedik a nyugdíj- és nyugdíjjellegű támogatások össze. Tisztelt Képviselőtársam! Ez a GDP 17 százaléka! Azt gondolom, hogy ez alapján nem pironkodnunk kell, hanem büszkének kell lennünk, hogy a nyugdíjasok mellett állunk, és megtartjuk azt, amit ígértünk nekik. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai