Készült: 2022.09.28.11:26:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

46. ülésnap, 251. felszólalás
Felszólaló Dr. Kökény Mihály (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:40

Felszólalások:  <<  251  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Mindenekelőtt szeretném képviselő úr múltkori hozzászólását megköszönni, ezt akkor is megtettem, mert ezzel is elősegített egy olyan munkát, aminek az eredményeként, egy újabb konzultáció eredményeként tudtunk tovább javítani az idei csontvelő-transzplantációs lehetőségeken. Hozzáteszem, hogy a további javítás lehetőségeit is vizsgáljuk. Azt gondolom, itt valóban arról van szó, hogy nézzük meg: a rendelkezésre álló forrásokat hogyan tudjuk még hatékonyabban felhasználni, természetesen együttműködve a szakmával.

Ismeretes, hogy általában a transzplantációs tevékenységek irányítása állami feladat, és tulajdonképpen a donoregyesületeknek igazán szerepe a csontvelő-transzplantáció esetén van, és bizony egy másik köszönettel is tartozom a hazai donoregyesületeknek, az Életért, a Csontvelőbetegekért Közhasznú Alapítványnak, akik a reagensek beszerzésében sokat segítenek, de az ajkai Csontvelődonor Egyesület is a felvilágosító tevékenységével sok új donort szerez.

Azt tudom mondani önnek: persze itt arról van szó, hogy hogyan lehet a hazai nyilvántartást, annak az információs rendszerét jobban javítani, erre külön a költségvetés az idén 60 millió forintot irányzott elő, hogy a magyar csontvelődonor-regisztert tudjuk fejleszteni, hogy a nemzetközi szintre föl tudjuk ezt hozni. Ami pedig a költségvetési kérdéseket illeti, sajnálom, hogy ilyen példákat kell felhoznia, mert az egészségügyi törvény világosan előírja azt, hogy a donor jogosult - amennyiben társadalombiztosítási jogviszonya alapján még nem is fedezettek a költségei - minden, a tevékenységével, az adományozással kapcsolatos költségének megtérítésére, beleértve az utazással kapcsolatos költségeket.

Úgyhogy, képviselő úr, azt javaslom, hogy nézzük meg ezeket a konkrét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) eseteket és egyenként természetesen a szükséges...

 

Felszólalások:  <<  251  >>    Ülésnap adatai