Készült: 2022.08.19.19:01:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap, 31. felszólalás
Felszólaló Dr. Szili Katalin (MSZP)
Felszólalás oka Országgyűlés időkeretben történő tárgyaláshoz hozzájárult
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 17:24

Felszólalások:  <<  31  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársam! A Házszabály 53. § (1) bekezdése értelmében a határozathozatal előtt bármelyik képviselőcsoport egy tagja háromperces időkeretben felszólalhat. Kérdezem, kíván-e bárki élni ezzel a háromperces felszólalási lehetőséggel. (Senki sem jelentkezik.) Nem kíván.

Határozathozatalunk következik. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e a házbizottság javaslatának megfelelően azzal, hogy az újra megnyitott részletes vitát 8 órás időkeretben tárgyaljuk. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Tisztelt Képviselőtársam! Megállapítom, hogy az Országgyűlés 280 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett a költségvetési törvényjavaslat 8 órás időkeretben történő tárgyalását elfogadta.

Soron következik mai ülésünk napirendjének megállapítása. A napirendre, a tanácskozás időtartamára, a felszólalási időkeretekre elnöki jogkörben terjesztettem elő ajánlásomat. Ezt képviselőtársaim megkapták. A benyújtott önálló indítványokról és a hatáskörrel rendelkező bizottságok kijelöléséről honlapunkon tájékozódhatnak képviselőtársaim.

Most napirend kiegészítésére, illetőleg módosítására irányuló kezdeményezésekről döntünk. A Fidesz képviselőcsoportja kezdeményezte, hogy a napirendi ajánlás 16 indítvány általános vitájával egészüljön ki, továbbá a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja további egy indítvánnyal való kiegészítésre tett javaslatot. A Fidesz képviselőcsoportja ugyanakkor azt is kezdeményezte, hogy a napirend módosítására kerüljön sor; a Házszabály 47. § (6) bekezdése értelmében vita nélkül döntünk ezekről.

Tisztelt Képviselőtársam! A Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja indítványának megfelelően az általuk kezdeményezett kiegészítésekről - ahogy ezt indítványozták - gépi szavazással döntünk.

Kérdezem tehát önöket, kiegészítik-e az ülés napirendjét a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló T/295. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 99 igen, 190 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elutasította.

Tisztelt Képviselőtársam! Picit kérem még a türelmüket, tisztelt képviselőtársaim!

Kérdezem önöket, kiegészítik-e ma kezdődő ülésünk napirendjét a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény módosításáról szóló T/296. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 104 igen, 186 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elutasította.

Kérdezem tisztelt képviselőtársaimat, kiegészítik-e az ülés napirendjét a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény módosításáról szóló T/297. számú javaslattal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a napirend kiegészítésére vonatkozó indítványt 103 igen, 188 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elutasította.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, kiegészíti-e az ülés napirendjét az egyes közhatalmi feladatokat ellátó, valamint közvagyonnal gazdálkodó tisztségeket betöltő személyek adóbevallásának nyilvánosságáról szóló T/790. számú javaslattal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 102 igen, 189 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elutasította.

Kérdezem önöket, kiegészítik-e a ma kezdődő ülésünk napirendjét a Budapest 4-es - Budapest Kelenföldi pályaudvar-Bosnyák tér közötti - metróvonal megépítésének állami támogatásáról szóló 2005. évi LXVII. törvény módosításáról szóló T/1376. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 103 igen, 186 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elutasította.

Kérdezem önöket, kiegészítik-e a ma kezdődő ülésünk napirendjét a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény módosításáról szóló T/1719. számú előterjesztéssel.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 103 igen, 190 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elutasította.

Kérdezem önöket, kiegészítik-e az ülés napirendjét a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló T/1720. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 103 igen, 190 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elutasította.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, kiegészíti-e az ülés napirendjét a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló T/1721. számú előterjesztéssel.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a napirend kiegészítésére vonatkozó indítványt 105 igen, 190 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elutasította.

Kérdezem tisztelt képviselőtársaimat, kiegészítik-e a ma kezdődő ülésünk napirendjét a kormányzati negyed kialakítására vonatkozó kormánydöntés pénzügyi hatásainak állami számvevőszéki vizsgálatáról szóló H/1723. számú indítvánnyal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a napirend kiegészítésére vonatkozó indítványt 105 igen, 190 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elutasította.

Kérdezem önöket, kiegészítik-e a ma kezdődő ülésünk napirendjét az Európai Unió közös energiapolitikájáról szóló H/2596. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 105 igen, 189 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elutasította.

Kérdezem tisztelt képviselőtársaimat, kiegészítik-e a ma kezdődő ülésünk napirendjét a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény módosításáról szóló T/2873. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy a tisztelt Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 107 igen, 189 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elutasította.

Kérdezem önöket, kiegészítik-e az ülés napirendjét a kormányzati negyed beruházás megvalósítását felügyelő eseti bizottság létrehozásáról szóló H/3044. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 107 igen, 185 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elutasította.

(14.10)

Tisztelt Országgyűlés! Kérdezem önöket, hogy kiegészítik-e a ma kezdődő ülésünk napirendjét az egyes, a kulturált vasúti személyszállítást szolgáló törvényi rendelkezések módosításáról szóló T/3056. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a napirend kiegészítésére vonatkozó indítványt 111 igen szavazattal, 186 nem ellenében, tartózkodás nélkül elutasította.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy kiegészíti-e az ülés napirendjét a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló T/3203. számú előterjesztéssel.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés 109 igen szavazattal, 185 nem ellenében, tartózkodás nélkül elutasította a kiegészítésre vonatkozó indítványt.

Kérdezem tisztelt képviselőtársaimat, hogy kiegészítik-e a ma kezdődő ülésünk napirendjét a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése program felülvizsgálatáról szóló H/3540. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a kiegészítésre vonatkozó indítványt 110 igen szavazattal, 187 nem ellenében, tartózkodás nélkül elutasította.

Kérdezem tisztelt képviselőtársaimat, hogy kiegészítik-e az ülés napirendjét a leszakadó, illetve mélyszegénységben élő társadalmi rétegek szociális válságának megakadályozásáról szóló H/3905. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a napirend kiegészítésére vonatkozó indítványt 109 igen szavazattal, 188 nem ellenében, tartózkodás nélkül elutasította.

Tisztelt Képviselőtársaim! Most a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának indítványáról szavazunk. Kérdezem önöket, hogy kiegészítik-e a ma kezdődő ülésünk napirendjét az egykulcsos személyi jövedelemadó előkészítéséről szóló H/4135. számú előterjesztéssel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés a napirend kiegészítésére vonatkozó indítványt 112 igen szavazattal, 174 nem ellenében, 14 tartózkodás mellett elutasította.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz képviselőcsoportja javaslatot tett arra, hogy a mai ülésünkön ne szerepeljen a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosítását kezdeményező T/4408. számú előterjesztés általános vitája. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés jól látható többsége nem támogatja a Fidesz képviselőcsoportjának javaslatát.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja javaslatot tett arra, hogy a mai ülésünkön ne szerepeljen a miniszterek és az államtitkárok illetményének és juttatásainak nyilvánosságáról szóló T/4189. számú előterjesztés záróvitája és zárószavazása. Aki ezzel a javaslattal egyetért, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm.

Jól látható többség támogatja a javaslatot.

Tisztelt Képviselőtársaim! Most az elnöki jogkörben előterjesztett napirendi ajánlásról döntünk. Tájékoztatom önöket, hogy a házbizottság mai ülésén a frakciók képviselői között több, a napirendet érintő megállapodás született. Egyetértettek abban, hogy a személyi javaslatokról közvetlenül a magyar-ukrán kishatárforgalmi nemzetközi egyezmény szavazását követően döntsön az Országgyűlés; az esti határozathozatalokat követően először a közpénzügyi támogatások átláthatóságáról szóló T/4120. számú törvényjavaslat részletes vitájára, majd a Köztársaság téri épülettel kapcsolatos számvevőszéki vizsgálatot kezdeményező H/4539. számú határozati javaslat általános vitájára, ezt követően a közlekedési tárgyú törvények részletes vitájára, végül pedig az egészségbiztosítási törvény részletes vitájára kerüljön sor; a holnapi napon a honvédségi személyi állományt érintő T/4321. számú törvényjavaslat részletes vitájára utolsó napirendi pontként kerüljön sor.

Tisztelt Képviselőtársaim! Egy pontosítást szeretnék tenni. Úgy tűnik, hogy nem kísérték figyelemmel a házbizottság döntését. A személyi javaslatokat követően kerül sor a magyar-ukrán kishatárforgalmi nemzetközi egyezmény szavazására és döntésére. A házbizottság ülésén így döntöttünk. Úgy tűnik, hogy ez a kollégáim figyelmét is elkerülte. Kérem, hogy ezt a pontosítást önök is rögzítsék.

Tisztelt Képviselőtársaim! A megállapodásra figyelemmel ezekkel a változtatásokkal terjesztem elő a javaslatomat.

Tájékoztatom továbbá önöket (Zaj.) - már nem sokáig kell várni, tisztelt képviselőtársaim, hogy befejezzük -, a frakciók megállapodtak abban is, hogy az egészségbiztosítási pénztárakról szóló T/4221. számú törvényjavaslathoz a kapcsolódó módosító javaslatokat ma este 8 óráig, azaz 20 óráig lehessen benyújtani.

Mindezekkel a változtatásokkal együtt kérdezem tisztelt képviselőtársaimat, hogy elfogadják-e a napirendi ajánlásomat. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés jól látható többsége a napirendi ajánlást támogatja.

Tisztelt Képviselőtársaim! 14 óra 17 perc van. Áttérünk az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések tárgyalására.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Házszabály 90. § (4) bekezdése, továbbá az ügyrendi bizottság 36/1998-2002. ÜB számú általános érvényű állásfoglalása alapján Lukács Tamás képviselő úr I/4534. számon benyújtott interpellációját visszautasítottam, tekintettel arra, hogy a feltett interpelláció nem tartozik a megkérdezett Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter úr feladat- és hatáskörébe.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kovács Zoltán, a Fidesz képviselője, interpellációt nyújtott be az önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez: "Befektetés a jövőbe?" címmel. Kovács Zoltán képviselő urat illeti a szó.

Felszólalások:  <<  31  >>    Ülésnap adatai