Készült: 2024.06.21.02:48:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap (2023.12.13.), 54. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:51


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Egy, talán szokatlan nézőpontból szeretnék a vitához hozzászólni. Azt gondolom, hogy talán a címválasztás is kérdőjeles lehet, hiszen azt gondolom, nem arról van szó, hogy arról döntünk, hogy az Európai Unió megkezdjee Ukrajnával a tárgyalásokat, hanem sokkal inkább arról döntünk, hogy megmentsüke Európát, vagy hagyjuk, hogy elinduljon egy olyan úton, ami ebben a formában az Európai Unió széthullásával fenyeget.

Ha az Európai Unió ezen az úton elindul, mindenféle hitelét elveszíti, teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajna a legalapvetőbb kérdésekre nem tud válaszolni, azokra a kérdésekre, amelyek minden állam szempontjából megválaszolandók: hány lakója van, hol vannak a határai, mely területeket tart az uralma alatt és melyeket nem, milyen jogszabályoknak hogyan tud érvényt szerezni, másoknak hogyan nem. Ha ilyen állapotban az Európai Unió elkezdi a tárgyalásokat, az egy olyan út, amely beláthatatlan következményekkel jár, de fenyeget az Európai Unió szétesése.

Ahogy egyébként az Európai Unió számos országa tisztában van ezzel a kérdéssel, csak olyan helyzetben van, amikor nem meri felvállalni az álláspontját, ez bármikor később is bekövetkezhet, hiszen tudjuk, hogy az Európai Unió számos országa gazdasági, politikai, társadalmi helyzeténél fogva lassan elveszíti szuverenitását, kicsúszik saját sorsának irányítása a kezei közül, és ez azzal fenyeget, hogy a politikai érdekeit sem tudja képviselni. Lásd az ukrán gabona példáját a romániai és a bulgáriai állásponttal kapcsolatban.

Azt gondolom, volt már ilyen a történelemben, amikor Európa védőbástyája volt Magyarország  kicsit hasonló a helyzet , és olyan is volt már, hogy amikor az európai keresztény értékeket védte Magyarország, akkor Európa hátba támadta. Hozzá vagyunk ehhez szokva. Azt gondolom, hogy azt az őrültséget, amire Európa készül, meg kell állítani. Ha egy picit hozzá lehet ehhez járulni a magyar parlamentben, tegyük meg. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai