Készült: 2024.06.21.02:37:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

66. ülésnap (2023.05.22.), 232. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:46


Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A Törvényalkotási Bizottság módosítása valóban jogtechnikai, tehát teljes mértékben elfogadható.

Nem is ezért szólalok fel, hanem csak amiatt szólalok fel, hogy itt a vitában elhangzottak azt mutatták, minthogyha itt valami rettenetes dolgot kezdeményeztünk volna, holott egyébként a politikai viták dekriminalizálása igen régi történet, és elég régi törekvése a magyar parlamentnek. Még boldogult Isépy Tamás képviselőtársam, aki egyébként padtársam volt  nagyon büszke vagyok rá  itt a parlamentben, szorgalmazta folyamatosan mint korábbi igazságügyi államtitkár, utána mint ellenzéki képviselő, hogy egyébként a politikai vitákból a büntető törvénykönyvet valahogy ki lehetne vagy ki kellene hagyni, mert előbb-utóbb mindenki ott köt ki a bíróságon. És egyébként ezekkel az ügyekkel a bíróságok nem is nagyon tudnak mit csinálni, és főleg akkor ad egy furcsa fénytörést az egésznek az ügy, hogy ha ellenzéki képviselő sajtótermék útján mutat rá valami visszásságra, valami problémára, és akkor abban az újságírót vesszük elő. Na most, ha ezt a törvényjavaslatot az ellenzék kezdeményezi, simán támogatjuk. Fel nem foghatom, hogy ezt egyébként miért nem tették meg, mert ez sokkal inkább az ellenzék, mint a kormánypártok érdeke.

De mi meghallgattuk egyébként azokat az európai szervezeteket, akik hasonló kérdésekkel foglalkoznak, meg az iránymutatásokat, és ezért terjesztettük ezt elő. A legjobban jellemzi a helyzetet; itt hallottunk mindent: borgőzös diktatúra, rémséges barna inges, fekete csizmás tömegek kopogása a macskakövön, meg mindenféle vad dolgokat, de annyira volt fontos ez egyébként az ellenzéknek, hogy a kutya sincs itt az ellenzék közül. Tehát elmondták a nagy lózungokat, aztán ennyiben maradtunk.

Azért mi szeretnénk örömünket szóvá tenni, és azt mondani, hogy ez megint egy fontos lépés: dekriminalizálni kell a politikát. A politika idevaló. Az más kérdés, hogy nem működik valamifajta önkontroll vagy valami stílus, de hát a stílus maga az ember. Most pont az ellenzéktől ezt számonkérni, azt gondolom, nem a mi tisztünk, dolgunk. A választópolgárok meg négyévente elmondják, hogy mit gondolnak. Most is elmondták. Mi ezt tudomásul vesszük. Köszönjük szépen. Folytatjuk tovább a munkát. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai