Készült: 2022.08.16.11:47:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2015.02.23.), 32. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretnék a Fidesz nevében gratulálni Kész Zoltánnak, aki Veszprémben és a környező településeken elnyerte a választók relatív többségének bizalmát, és Navracsics Tibor helyett itt foglal helyet közöttünk majd a parlamentben. Gratulálok neki, és munkájához sok sikert kívánok.

Szeretném megköszönni a választóknak, akik részt vettek a választáson ‑ viszonylag alacsony részvétel mellett ‑, hogy a rossz időjárástól függetlenül vették a fáradságot, és elmondták a véleményüket. Külön szeretném megköszönni azoknak a választóknak és a munkatársaknak, a segítőinknek, az aktivistáinknak a támogatást, akik végigküzdötték ezt a kampányt velünk.

Ha megnézzük az eredményeket, abból világosan látszik, hogy az MSZP, a DK, az Együtt, a Liberálisok és a MoMa, a Modern Magyarország Mozgalom által támogatott független jelölt körülbelül annyi szavazatot kapott, mint április 6-án a tavaszi választásokon, míg a parlamenti pártok közül az LMP elvesztette a szavazói felét, a Jobbik a 40 százalékát és a Fidesz is az 50 százalékát.

Ez azt mutatja, hogy igazából mi dönti el egy ilyen választás végeredményét, hogy ki tudja megfogalmazni a választók számára is elfogadhatóan, hogy mi a tétje a választásnak, miért menjen el szavazni. Az MSZP, a DK, az Együtt, a Liberálisok és a MoMa által támogatott jelölt ‑ aki független ‑ világossá tette: a választás tétje az, hogy megmarad-e a Fidesz és a KDNP kétharmada a parlamentben vagy sem.

Ez mozgósította a baloldali szavazókat és a protest szavazókat, míg a többi parlamenti párt nem tudott olyan tétet megfogalmazni, ami általánosan mozgósította volna a választóikat. Kritikusan mondom: mi sem. A Fidesz azt fogalmazta meg, hogy az a tétje a választásnak, hogy ki képviseli Veszprémet és a környéket, ki az, aki a veszprémiekért és a környező falvakért értelmesen, cselekvően, hatékonyan tud tenni, ki érti a problémáikat, ki az, aki emiatt szeretne a parlamentbe kerülni.

Természetesen majd az idő eldönti, hogy Kész Zoltán eredményes lesz-e ebben a munkában vagy sem. (Gőgös Zoltán: Attól, hogy ti betartjátok-e az ígéreteiteket!) Egy biztos: a választás megmutatta, hogy egy kétharmaddal rendelkező kormánypárt az időközi választások tétjét nehezen tudja élet-halál kérdéssé változtatni. Ezt Kész Zoltán viszonylag eredményesen tette.

Természetesen az időközi választásokból csak korlátozott következtetéseket lehet levonni. A héten több településen is volt polgármester-választás. Abaújszántón először van olyan polgármester, akit a Fidesz támogatott ‑ még ilyen nem volt soha ‑, aki 69 százalékkal győzött. (Taps az MSZP, az LMP és a kormánypárti padsorokban.) Gratulálok ezúton is Sáfián Ádámnak; és Szatymazon is a Fidesz polgármestere győzött, több mint 50 százalékkal. (Felzúdulás a Jobbik padsoraiban. ‑ Dr. Schiffer András tapsol.)

Mindez csak arra utal, hogy ha valóban igaza lenne az MSZP szónokának, és valamifajta trendfordulóról lenne szó, akkor ezt mindenképpen mélyebben kéne értelmezni: mit jelent a trendforduló?

Ezentúl vajon az MSZP csak olyan képviselőjelölteket támogat, akik nyíltan azt mondják, hogy nem hisznek az általános választójogban? Akik nyíltan azt mondják, hogy nem támogatják a segélyezést és elutasítják; vagy akik privatizálni akarják az egészségügyet, vagy azt mondják, hogy semmifajta esélyegyenlőségben és erre hivatkozó politikában nem hisznek? Hiszen egyébként a leendő képviselőtársunk ezt többször hangoztatta; ebben az értelemben messze-messze még talán a liberálisoktól is liberálisabb oldalon áll, de semmiképp sem áll közel az MSZP-hez. Ami persze nem baj, utóvégre, hogy ki áll közel az MSZP-hez, az már régi rejtélye a magyar belpolitikának (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból: Úgy van!), és nehéz eldönteni.

Mindenesetre, hogy mennyire nincs igaza az MSZP szónokának bármifajta Jobbik-Fidesz együttműködésről: Ózdon például ‑ bizonyára tudja Tóbiás képviselőtársam ‑ a Jobbik polgármesterére a teljes MSZP-szavazóbázis átszavazott (Közbeszólások a Jobbik padsoraiban.), dacára annak, hogy az MSZP kifejezetten kérte a szavazóit, hogy ezt ne tegyék. Ebből egyébként nem következik az, hogy a Jobbik és a Fidesz együttműködne (sic!), ez egy helyi jelenség. (Zaj. ‑ Az elnök csenget.)

Én mindenesetre azt gondolom, hogy méltósággal folytathatjuk a munkánkat, és természetesen sok sikert kívánunk az együttműködésben Kész Zoltánnak is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai