Készült: 2022.07.03.22:59:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

27. ülésnap, 26. felszólalás
Felszólaló Kiss Péter (MSZP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:29

Felszólalások:  <<  26  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS PÉTER foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kezdjük a tényekkel! Ön is ismeri ezeket a tényeket, hiszen megszavazta azt a törvényt a parlamentben - egyébként emiatt nem kell önkritikát gyakorolnia -, amely biztosítja az 50 százalékos béremelkedés fedezetét, mindazt a 92 milliárd forintot, amiből kifizetésre került az átlagos 50 százalékos béremelés. Rögzíti azt is a törvény - és ön ezt is megszavazta, helyesen egyébként -, hogy hogyan kell kifizetni ezt a béremelést, tehát ennek a módját, azt is, hogy kinek mennyi jár.

Ilyen értelemben az az első dolog, hogy megvizsgáljuk, hogy ezt az egyébként helyes döntést, amit az ön szavazata is támogatott, nos, végrehajtották-e. Ezt vizsgálták az ellenőrök, és az ellenőrök arra jutottak 359 intézmény szúrópróbaszerű vizsgálatánál, amely majd' 35 ezer közalkalmazottat érintett, hogy a törvény szerint végrehajtották a bérek emelkedését, kifizették mind a 92 milliárdot. Úgy fogalmaz az általános ellenőrzésről szóló összefoglaló, hogy a munkáltatók a törvény által elrendelt közalkalmazotti béremelést végrehajtották.

Egyedi intézményi mulasztás következtében megkésett átsorolásról két megyéből volt bejelentés. A felügyelőség ellenőrzése nyomán az érintett intézmények az átsorolást és az ehhez kapcsolódó béremelést végrehajtották. Tehát a törvény szerinti korrekció itt, ezen a két helyen is megtörtént.

A második, amit meg szeretnék önnek említeni, hogy valóban, abban az állításában, amit itt most ugyan nem idézett, de a papírban szerepel, hogy ez egy történelmi jelentőségű béremelés, itt bennünket idézett, helyesen vélekedett. Történelmi jelentőségű ez a béremelkedés, 640 ezer ember számára emelkedett ugyanis a bér. Tételesen tudhatjuk ma már, hogy a felsőoktatásban ez 53 százalékos hatással bír, a pedagógusok átlagára vonatkozóan 50,5 százalék, az egészségügyben pedig 53 százalék, annak is köszönhetően, hogy a kormány különös figyelmet fordított arra, hogy kiegyensúlyozottan kerüljön kifizetésre ez a béremelkedés. Ezért egy 2,5 milliárdos keretet is biztosított, hogy azoknak is jusson, akiknek egyébként a személyi jövedelemadó alkalmazotti kedvezményével jutna csak többletforrás a béremelkedésből.

Nos, ezekből a tényekből is látszik, hogy az állításai nem felelnek meg a valóságnak; másrészt persze azt is mutatják, hogy pont a lényeg ismerete hiányában fogalmazódnak meg. Gondolhatunk arra is, hogy nem történik más az ön esetében, mint az a sajátos fideszes propaganda, amelyik egy adott kör számára megtett kormányzati lépést a többiek felé kíván besározni, azok felé, akik nem tudják konkrétan a zsebükön ellenőrizni. Akikről ugyanis szó van, azok tudják, hogy a béremelkedés megtörtént, és a kormány állta az ígéretét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ön azt állította - és ez igaz állításai sorába tartozik -, hogy a pedagógusoktól elvettek bizonyos bérelemet. Ez a sor, ez az igaz állítások sora nem hosszú, egyelemű, ez az, amire ön most itt utalt. Azonban annyiban korrigálnom kell, hogy ezt önök tették még '99-ben, amikor a minőségi bérpótlékot megvonták a pedagógusoktól, és ezáltal a fókuszált béremelésre nem volt lehetőség valójában a pedagógusoknál. Az egészségügyiek később már azt kérték, hogy lehetőség szerint rájuk ne is kerüljön sor a Fidesz fókuszált béremelése során, elég rossz már a helyzetük anélkül is. Ez az egyetlen állítás az ön elmondott interpellációjában, amelyik bizonyos valóságtartalommal bír. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

A válaszom tehát az, tájékozódjanak a választópolgároknál. A választópolgárok azt a stílust is, ahogy ön kérdezett, és azt az állítást is, október 20-án már megítélték.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  26  >>    Ülésnap adatai