Készült: 2021.06.12.16:25:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt napokban többeket megdöbbentett az a tény, hogy választási kampánytémává válhatott a jogerősen elítéltek büntetésének elengedése, azaz az amnesztia. Miközben a polgári kormány határozott lépéseket tett a bűnözés visszaszorítása és a közbiztonság javítása érdekében, vannak olyanok, akik amnesztiát ígérnek hatalomra kerülésük esetére.

Az elmúlt négy évben a kormány következetes büntetőpolitikát valósított meg, a polgárok biztonságos élethez való jogát szem előtt tartva a parlament jelentősen szigorította a büntető jogszabályokat. Eddigi politikánk arra irányult, hogy ne a tisztességes embereknek kelljen félni a bűnözőktől, hanem a bűncselekmények elkövetőinek kelljen tartania a jog szigorától.

Ebben a kérdésben mellékes szempontnak tartom, kinek a szavazataira számít az, aki amnesztiát ígér. Fő kérdésként az merül fel bennem - és minden aggódó választópolgárban -, hogy milyen hatása volt az elmúlt napokban ennek a felelőtlen ígéretnek a büntetés-végrehajtási intézetekben, sikerült-e az Igazságügyi Minisztériumnak elejét vennie a börtönök rendjét és biztonságát veszélyeztető hangulat kialakításának. Ki tudja-e határozottan jelenteni államtitkár úr, hogy a kormány nem tervez semmiféle amnesztiát, azaz nem tervezi választási győzelme esetén sem a méltó büntetésüket töltő elítéltek szabadon engedését? Folytatja-e a kormány a négy évvel ezelőtt elkezdett szigorú büntetőpolitikát; az elkövetők jogainak biztosítása mellett nagyobb hangsúlyt helyez-e az áldozatok érdekeinek védelmére? (Zaj.)

Kérem államtitkár úr válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai