Készült: 2024.07.15.15:46:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

210. ülésnap (2021.06.15.), 32. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:54


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarországon közösen összefogva letörtük a pandémia harmadik hullámát, a sikeres oltási kampány miatt lassanként visszakaphatjuk régi életünket. Míg a legtöbb európai országban érvényben vannak a szigorú korlátozások, mi, magyarok már szabadon járhatunk étterembe, koncertre, meccsre.

Most a legfontosabb előttünk álló feladat, hogy a magyar gazdaságot újraindítsuk. Ez az újrakezdés, a gazdaság újraindítása is csak a magyar emberek támogatásával valósulhat meg. Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök úr múlt héten ismét nemzeti konzultációt jelentett be.

(9.10)

A Fidesz-frakció egyetért azzal, hogy a gazdaság újraindításával kapcsolatban meg kell kérdezni az emberek véleményét a családok megerősítéséről, a minimálbér emeléséről, az adókedvezmények bővítéséről és a hitelmoratóriumról.

Szintén fontos látni, hogy jelenleg a járványok és a népvándorlások korát éljük. Minden járványügyi szakember egyetért azzal, hogy a koronavírus teljes legyőzése még évekig tarthat, és újabb mutánsok megjelenésére is számítani lehet. Ezért támogatjuk, hogy járványügyi kérdések is szerepeljenek a nemzeti konzultációban.

Ugyanakkor itt van velünk továbbra is a másik veszély, az illegális migráció. Sajnos, ismét aggasztó mértékben emelkedik az illegális határátlépési kísérletek száma. Ezt támasztják alá a rendőrség nyilvános adatai, de a titkosszolgálatok is erről számoltak be tegnap a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén. Ezért fontos, hogy a népvándorlással, az illegális migrációval kapcsolatban is kérdezzük meg újra a magyar emberek véleményét. Ezek mind komoly, a mindennapi életünket érintő témák, ezért arra kérjük az embereket, hogy töltsék majd ki és küldjék vissza a nemzeti konzultációs íveket.

Azt szeretnénk, ha a döntéseink, a későbbi kormányzati döntések a lehető legnagyobb egyetértést élveznék, és a lehető legbiztosabb lábakon állnának. Egyetértési pontokra van szükségünk még akkor is, ha a baloldal folyamatosan támadja ezt az intézményt.

Emlékezzünk, eddig tíz nemzeti konzultációt hirdetett meg Orbán Viktor miniszterelnök úr, de nem volt közte egy sem, amibe ne szállt volna bele páros lábbal a baloldal. Támadták még a családokról szóló konzultációt is. A baloldalon voltak, akik nyíltan kimondták, hogy ők Magyarország jövőjét a migránsokban látják, és nem a magyar családok támogatásában.

Ugyanez a baloldal támadta a járványügyi intézkedéseket és a védekezésben részt vevő szakembereket. Sőt, aljas, embertelen, oltásellenes kampányt folytattak, és folytatnak a mai napig is. Most sem hazudtolták meg magukat, most is támadja a baloldal a nemzeti konzultációt, a DK-tól a Jobbikig. Ők feleslegesnek tartják megkérdezni az emberek véleményét.

Velük szemben mi úgy gondoljuk, hogy a nemzeti konzultáció egy jó, bevált eszköz. Ez segít a kormánynak és nekünk, az Országgyűlésnek is, hogy a döntéseket a magyar emberek elképzeléseihez igazítsuk. Emlékezhetünk rá, hogy már 2011 februárjában nemzeti konzultációt indítottunk egy új, szilárd alapot jelentő alkotmány megalkotásáról. Közel egymillió ember töltötte ki, küldte vissza véleményét a leendő új Alaptörvényről, sok százezer ember érezte már első alkalommal is, hogy érdemes élni a véleménynyilvánítás ezen új formájával, és szeretne részt venni az ország előtt álló nagy feladatok közös megoldásában. Ilyen feladat, közös nemzeti ügy volt a baloldal által az egekbe emelt energiaárak befagyasztása, melyet a szociális nemzeti konzultáció előzött meg, így tudtuk sikerre vinni a rezsicsökkentést is.

2015-ben, a migrációs válság kezdetén indított, a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs íveket már több mint egymillióan töltötték ki. A magyar emberek döntő többsége egyértelmű felhatalmazást adott a határkerítés megépítéséhez és a jogi határzár létrehozásához. Így tudtuk megvédeni hazánkat a migrációs áradattól.

2017-ben az első Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció szintén sikeres volt. Ezzel ismét azt üzenték a magyarok Brüsszelnek, hogy semmilyen formában nem kérnek a migránsok betelepítéséből.

Tisztelt Ház! A most induló nemzeti konzultációtól is azt várjuk, hogy az emberek véleményére alapozott, időtálló döntéseket tud hozni az Országgyűlés és a kormány. Arra kérünk mindenkit, hogy töltse ki és küldje vissza a nemzeti konzultációs kérdőíveket. Minden magyar véleménye számít.

A Fidesz-frakció ezért teljes erejével támogatja a kormányt a legújabb nemzeti konzultáció megindításában is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai