Készült: 2024.07.23.10:17:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

31. ülésnap (2022.10.24.), 36. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:52


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt 32 évben nem volt arra példa, amit a magyar baloldal a 2022-es választási kampányban tett.

(14.30)

A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje ugyanis beismerte, hogy több száz millió forintnyi dollárt kapott Amerikából a kampányra. Azóta persze tudjuk, hogy ez a több száz millió forint valójában legalább kétmilliárd, és a pénz Soros György egyik szervezetétől, az Action for Democracytól érkezett a dollárbaloldalhoz.

Persze, maga a botrány nem minden előjel nélkül robbant ki. Már 2019-től gyűltek a titokzatos amerikai pénzek a baloldal kampánya mögött, erre maga Márki-Zay is utalgatott korábban. 2019-ben egy amerikai kiruccanásáról számolt be, ahol Soros-szervezetekkel találkozott, és nyíltan pénzt gyűjtött a kampányhoz, a politikai építkezéséhez. Az amerikai pénzgyűjtő körútról videókban is beszámolt. Később, 2022 márciusában a kampány kellős közepén Márki-Zay maga is elkotyogta, hogy szövetséget kötött Sorosék amerikai kampánycsapatával, az Action for Democracyval. Ez az a közelmúltban létrehozott csoportosulás, ami csupa Soros-emberből áll, igazgatója pedig az a Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főtanácsadója.

A szervezet kimondott célja a magyar választások befolyásolása volt. Bizonyára ebből a célból indították a „magyar tavasz” nevű kampányukat is; a szervezet vezetője nyíltan beismerte egy nyilatkozatában, hogy a magyarországi választás inspirálta az Action for Democracy megalakítását, működésük kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy a szerinte demokratikus erőket próbálják erősíteni csatatérállamok, köztük Magyarország választásain.

A New Yorkban élő Korányi Dávid egyébként korábban Bajnai Gordon főtanácsadója, majd kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára is volt. Ennek fényében nem meglepő, hogy a baloldalnak utalt dollárok nagyrészt Bajnai Gordon cégéhez, az ellenzék kampányát segítő, szervező DatAdathoz gurultak. Ahhoz a DatAdathoz, mellyel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt zajlik nyomozás. A Bajnai Gordon és volt titokminisztere, Ficsor Ádám nevével fémjelzett cégcsoportnál a NAV házkutatást tartott szeptember 27-én. A hatóság közleményéből kiderült, hogy a DatAdat a törvényi előírásokat megszegve nem az egyébként Ficsor Ádám tulajdonában lévő lakásba bejegyzett székhelyén működött, sőt a cég vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét, és az iratokat a NAV a DatAdat hivatalos könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak  derül ki a NAV közleményéből. Sajtóinformációk szerint a DatAdat által be nem jelentett iroda a Tokaj környéki kis faluban, Szegiben található, ahol szintén tartottak már házkutatást a nyomozók. Egyelőre rejtély, hogyan és miért kerülhettek a DatAdat Professional Kft. papírjai éppen Borsodba.

Tisztelt Ház! A rendszerváltoztatás óta nem fordult elő az, hogy külföldi magánszemély vagy cégek nyílt kampánytámogatással próbáltak meg befolyást szerezni az országgyűlési választásokon. Ez ugyanis Magyarországon szigorúan tilos. A pártok működéséről szóló törvény egyértelműen rögzíti, hogy a pártok nem fogadhatnak ma el külföldről érkező támogatásokat. Botrányos, hogy a baloldal átlépte ezt a vörös vonalat, és elfogadta a hozzá guruló dollárokat. Ez az ügy rendkívül súlyos, példátlan Magyarország történetében. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a NAV meg is kezdték már a nyomozást.

A baloldali pártok külföldi finanszírozása súlyosan veszélyeztetheti Magyarország nemzeti szuverenitását is. Ezért az ügy feltárásában és a veszélyek elhárításában a nemzetbiztonsági szolgálatoknak is kulcsszerepük van. A Nemzetbiztonsági Bizottság az ülésszak első ülésén napirendre is tűzte a kérdést. Ezen a héten, az október 27-ei, csütörtöki ülésünkön szintén részletes tájékoztatást kérünk a szolgálatoktól. Nem engedhetjük meg, hogy a demokratikus magyar választásokba külföldről avatkozhassanak be. Meg kell védenünk nemzeti szuverenitásunkat.

A Fidesz-frakció eltökélt abban, hogy az ezt veszélyeztető kísérletek kiderüljenek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai