Készült: 2024.07.13.11:22:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

105. ülésnap (2024.03.19.), 34. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:31


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ukrajnában immár harmadik éve dúl a háború, keleti szomszédunkban ezekben a pillanatokban is véres harcok folynak. Az elmúlt két évben több százezren haltak meg, milliók váltak földönfutóvá, miközben a frontok gyakorlatilag megmerevedtek. A konfliktus katonai lezárására jelenleg semmi esély nem mutatkozik, pedig a harcok folytatása megoldást nem hoz, csak újabb halottakat, százezreket tesz özveggyé, árvává vagy hadirokkanttá.

Tisztelt Ház! A magyar kormány és a Fidesz-frakció álláspontja a háború kitörésének első napja óta világos és egyértelmű: mi a béke oldalán állunk. Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, nem veszünk részt lőszerszállítási akciókban, és nem fogunk katonákat sem küldeni a frontra.

A konfliktus kitörése óta mondjuk, hogy minél tovább tart ez a háború, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. A nyugat-európaiak először csak sisakokat küldtek a frontra, majd lőszereket és kézifegyvereket, aztán jöttek a harckocsik és a rakéták. Mára sajnos eljutottunk oda, hogy egyes nyugati politikusok már szárazföldi csapatok küldéséről beszélnek. Emmanuel Macron például már nyíltan, szinte a harmadik világháború kitörésének esélyével számol: a francia elnök három nappal ezelőtt kijelentette, hogy valamikor szükség lehet a nyugati szárazföldi hadműveletekre Ukrajnában. Úgy fogalmazott, hogy lehet, hogy valamikor a helyszínen kell végrehajtanunk műveleteket, bármi legyen is az, hogy szembeszálljunk az orosz erőkkel.

Megdöbbentő és felháborító, hogy Emmanuel Macron az interjúban az atomfegyvereket is megemlítette, és úgy fogalmazott: Franciaország felkészül minden forgatókönyvre. A francia elnök nem először fenyegetőzik azzal, hogy NATO-csapatokat kell küldeni Ukrajnába. Beszélt francia katonák ukrajnai részvételéről is, a vörös vonalak megszüntetéséről, és attól sem riadt vissza, hogy gyávasággal vádolja azokat, akik nem értenek vele egyet.

Sajnos egyre többen csatlakoznak Emmanuel Macron háborús fenyegetéseihez. Nem tartja elképzelhetetlennek NATO-erők ukrajnai bevetését például Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter sem. Sikorski azt írta az X nevű platformra: „a NATO-csapatok jelenléte Ukrajnában nem elképzelhetetlen. Üdvözlöm Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését”. Hasonló véleményen van a cseh elnök, de már a finn külügyminiszter sem zárná ki a nyugati csapatok Ukrajnába küldését. A lett elnök nyíltan beszélt Oroszország elpusztításáról, az észt miniszterelnök szerint pedig folytatni kell a háborút Moszkva kimerüléséig. Közben egy háborús koalíció is formálódik. A francia elnök a német kancellárral és a lengyel kormányfővel megállapodott abban, hogy fokozzák a fegyverszállításokat.

Tisztelt Ház! Ezt a fajta háborús pszichózist visszautasítjuk, nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot is belerángassák a háborúba. Álláspontunkkal nem vagyunk egyedül. Az európai emberek többségének elege van a háborúból. Az európai külpolitikai tanács legfrissebb felmérése szerint az európai lakosok mindössze 10 százaléka gondolja, hogy Ukrajna megnyerheti ezt a háborút, miközben a többség a tárgyalásos megoldásban hisz. Szerencsére egyre több uniós ország vezetője is szembe mer menni a háborúpárti többséggel. Szlovákiától Ausztrián át Olaszországig egyre több helyen vállalják fel a békepárti véleményeket.

Azt ugyanis minden józanul gondolkodó döntéshozó tudja, ha végül maga a NATO is közvetlenül belesodródna ebbe a konfliktusba, az a harmadik világháború kitörésének veszélyét hordozná magában. Azt is fontos leszögezni, hogy a győzelemről vagy vereségről szóló nyugati elmélkedés valójában a háború hamis dilemmája. Az ukrajnai háborúnak ugyanis nincsenek és nem is lesznek nyertesei.

Tisztelt Ház! Elképesztő és felháborító, hogy a magyar baloldal ebben a helyzetben még mindig háborúpárti. A dollárbaloldal a háború kitörése óta többször is egyértelműen kifejezte, hogy fegyvereket vagy akár katonákat is küldene a frontra. Ha a baloldalon múlna, Magyarország már rég belesodródott volna ebbe a háborúba. A Fidesz-frakció ezzel szemben teljes erejével támogatja a kormányt a világháború kitörése elleni küzdelmében és az ország békéjének és biztonságának megőrzésében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)




Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai